Директор дитсадка, який звинувачують у знущаннях з дітей, розповіла свою версію

"Вирвано з контексту": реакція директора садка, де знущалися з дітьми.

"Вирвано з контексту": реакція директора садка, де знущалися з дітьми. Фото: Нацполіція Києва

Події
16 лютого 2023 11:56
Автор: Дарья Кунец

Учора, 15 лютого, в інформаційному просторі Києва спалахнув скандал навколо приватного дитячого садка, який спеціалізується на корекції поведінки дітей з аутизмом. Йдеться про Центр АВА-терапії Олени Цимбаленко. Співробітників звинувачують у жорстокому поводженні з дітьми із застосуванням сили.

З'явилася реакція директора коригуючого дитсадка Олени Цимбаленко, яка каже, що "ситуація вирвана з контексту" і що вся ця замовна справа проти неї та її діяльності.

Vgorode спробував розібратися в ситуації і зібрав усе, що відомо на сьогодні за цим скандалом.

Передісторія

15 лютого стало відомо, що поліція Києва розкрила діяльність корекційного дитячого садка, вихователі якого систематично знущалися з дітей. Застосовувалися фізичне та психологічне насильство: дітей з аутизмом закривали у шафах, наступали ногами на руки, висміювали та ображали дитину в присутності інших малюків, змушували довгий час стояти у незручному положені, намагалися придушити, били, обмотували тіло скотчем та закривали рот рушником.

Правоохоронці провели обшук за адресою розташування закладу та місцем проживання директора, за результатами якого вилучили докази злочинної діяльності фігурантів. Чотирьом працівницям повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України - тортури, скоєні повторно або за попередньою змовою групою осіб. Зловмисникам загрожує від п'яти до десяти років позбавлення волі. Участь інших працівників установи у знущанні над дітьми встановлюється.

- Також слідчі вручили підозрюваним клопотання про обрання ним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. У ході слідства буде надано оцінку діям керівництва закладу, контролюючих органів та інших установ, які надавали дозвільну документацію на функціонування закладу, - розповів слідчий управління поліції Києва Дмитро Федорко.

Версія директора садка

Пізніше того ж дня, на особистій сторінці у Facebook директор дитячого садка Олена Цимбаленко записала відео звернення та кілька постів, у яких висловила свою версію того, що відбувається.

- Нас "розробляли" понад два місяці. Заявник невідомий. Принаймні нам його не називають. Впроваджували хлопчика-стажера, який, зважаючи на все, встановив приховані камери. Зараз із цих відео насмикали уривків як то: утримання дитини на стільці, фізичні вправи, обмеження пересування, фіксація під час істерики та інтерпретують то все як жорстоку поведінку. Батькам то все демонструють та вимагають писати заяви. За відмову загрожують позбавленням батьківських прав. Я ці відео не бачила. Батьки, які бачили, кажуть, що все там нормально і жодного незрозумілого моменту немає, - прокоментувала Цимбаленко.

Крім того, вона заявляє, що вся справа сфабрикована та націлена проти неї, що проблем та претензій від батьків у них немає, а все, що зараз розповідають – вирвано з контексту. За словами Цимбаленка, батьки знають, які методи використовують стосовно їхніх дітей.

Трохи про методи виховання, які зафіксовані на відео та фото

Цимбалюк опублікувала пост, в якому розповідає про особливості дітей з аутизмом та специфіку їхнього виховання. Публікуємо пост повністю.

Що кажуть батьки дітей, які виховуються у цьому дитячому садку

Деякі батьки підтримують Олену Цимбаленко та пишуть, що завдяки її Центру та роботі вихователів "дітей вдалося стабілізувати та коригувати поведінку".

Приклад коментаря.Приклад коментаря. Скрін під постом Олени Цимбаленко у Facebook

Приклад коментаря.Приклад коментаря. Скрін під постом Олени Цимбаленко у Facebook

У коментарях до звернення Цимбаленка є й негативні думки, але переважно від батьків, діти яких не проходили виховання в цьому Центрі. Але є й батьки дітей з аутизмом, які не поділяють такі агресивні методи виховання та критикують діяльність дитячого садка.

Приклад коментаря.Приклад коментаря. Скрін під постом Олени Цимбаленко у Facebook

Приклад коментаря.Приклад коментаря. Скрін під постом Олени Цимбаленко у Facebook

Що в результаті

Наразі триває розслідування, вивчення матеріалів, допити. У свою чергу Олена Цимбаленко звернулася до Служби безпеки України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ, Офіс Омбудсмена України та заявляє, що боротиметься та відстоюватиме корекційну педагогіку.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах