В Україні підвищать тарифи на електроенергію: як влада хоче пом’якшити подорожчання

В Україні можуть підняти тарифи на світло в 4 рази.

В Україні можуть підняти тарифи на світло в 4 рази. Фото: pexels.com

Події
21 лютого 2023 12:03

Вже навесні 2023 року в Україні планують розглянути модель підвищення тарифів на електроенергію. Такий крок вимушений, адже він допоможе подолати кризу в енергетиці.

Про те, як влада хоче пом’якшити подорожчання тарифів на світло, розповів радник прем'єр-міністра Юрій Бойко "Апострофу".

За його словами, тарифи можуть підняти в чотири рази. Оскільки наразі тариф для побутових споживачів приблизно вчетверо нижчий від реальної ціни енергії.

- Є кілька варіантів підвищення тарифів із різними графіками перегляду для того, аби пом'якшити такий крок, - каже Бойко.

Зараз в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії й найрадикальніша з них передбачає встановлення повністю ринкових цін.

Щороку на компенсацію низьких тарифів на електроенергію для населення доводиться витрачати близько 140 млрд грн. Підвищення тарифів, зазначає Бойко, можна компенсувати субсидіями. Вони коштуватимуть приблизно 40 млрд грн на рік.

Утримуючи низькі ціни на струм, уряд фактично субсидує як малозабезпечені сім'ї, так і тих, хто має можливість платити за електроенергію за ринковими цінами.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що Україна значно скоротила імпорт електроенергії із країн ЄС. Таке рішення ухвалили завдяки покращенню ситуації з нашою енергосистемою. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах