Які зміни чекають на громадян України з березня: виплати військовим, пенсії, оплата житла для біженців

Які зміни чекають на громадян України з березня: виплати військовим, пенсії, оплата житла для біженців.

Які зміни чекають на громадян України з березня: виплати військовим, пенсії, оплата житла для біженців. Фото: Одеське життя

Події
27 лютого 2023 20:09
Автор: Дарья Кунец

З 1 березня у мільйонів жителів України відбудуться зміни в особистому/сімейному бюджеті. Відбудеться індексація пенсій у бік збільшення, а виплати багатьом військовослужбовцям, навпаки, зменшаться. Українські біженці у Польщі будуть змушені платити за своє житло.

Зміна пенсій

Розмір індексації пенсій із 1 березня досить значний - приблизно на 20%. Пенсії піднімуть, серед інших, найменш забезпеченим пенсіонерам, які отримують мінімальну пенсію. Йдеться одразу про 4 млн осіб.

За інформацією від міністра соціальної політики Оксани Жолнович, отримувачі мінімальної пенсії отримуватимуть на 400 гривень більше, пишуть Новини Києва Факти ICTV - ті, хто отримував 2100 грн, отримуватимуть 2520 грн. Крім того, українці, які мають стаж 30-35 років (30 для жінок та 35 для чоловіків) і отримують пенсію вище за мінімальну, також мають право на доплату, в середньому її розмір стане вищим на 750 грн.

Збільшать пенсії військовим пенсіонерам, їм додадуть у середньому 1,4 тис. грн. Ще одна категорія, яка отримає збільшення, - люди з інвалідністю, які є чорнобильцями (ліквідаторами), їм додадуть 1,5 тис. грн.

Більш ніж на 1,5 тис. грн пенсії не підвищуватимуть нікому - це максимальний розмір збільшення пенсії. Без підвищення залишаться тільки ті пенсіонери, які отримують вище за встановлений законом максимальний розмір пенсії - 20930 грн.

Зміна виплат військовим

Порядок виплат військовим змінився з 1 лютого 2023 року, проте перші гроші за новими правилами військовослужбовці отримають у березні.

Хто отримає винагороду 100 тис. грн на місяць?

Отримають ті, хто перебуває на лінії фронту, "на нулі". Такі виплати отримують не лише ЗСУ, а й співробітники СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо.

Інші категорії людей, які отримують 100 тис. грн та виконують завдання у районі бойових дій: військовослужбовці ракетних військ та артилерії, льотчики (тільки за польоти в районах бойових дій), моряки, військові медики, зенітно-ракетні війська, протиповітряні війська.

Хто отримає винагороду 50 тис. грн на місяць?

Це військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління. Підпадаючі під цю виплату визначаються головнокомандувачем ЗСУ та Генеральним штабом ЗСУ.

Хто отримає винагороду 30 тис. грн на місяць?

Отримають військовослужбовці, які перебувають не на лінії фронту, але у районах бойових дій.

Кому відмінено виплати 30 тис. грн?

Скасування виплати 30 тис. грн. багатьом військовослужбовцям стала серйозним інфоприводом, багато військових висловлювали критику цього рішення.

Виплату 30 тис. грн. не отримають ті, хто проходить службу у військових частинах та підрозділах поза районами ведення бойових дій (у навчальних центрах, тилових базах тощо), строковикі, курсанти, офіцери управлінь та штабів.

Зміни виплат для громадян України у Польщі

З 1 березня змінюються умови проживання українських біженців у Польщі. Ті біженці, що перебувають у місцях колективного проживання понад 120 днів, повинні будуть платити 50% витрат, при цьому ця сума не може перевищувати 40 злотих на особу на добу.

З травня громадяни України, які мешкають від 180 днів, сплачуватимуть уже 75% витрат на своє утримання, але не більше 60 злотих на добу.

При цьому є пільгові категорії, які можуть не сплачувати колективне житло: особи з інвалідністю; пенсіонери; вагітні жінки; особи, які виховують дітей віком до одного року або трьох та більше дітей.

Виплати внутрішньо переміщеним особам

З 1 березня розмір виплат для ВПО залишиться на колишньому рівні: 3 тис. грн. отримуватимуть діти та особи з інвалідністю; 2 тис. грн - решта ВПО.

Нагадаємо, нещодавно Vgorode писав про фінансову допомогу українцям у 2023 році: як отримати різні виплати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах