Карта бойових дій в Україні 2 березня

Карта бойових дій в Україні 2 березня.

Карта бойових дій в Україні 2 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
02 березня 2023 07:26
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 2 березня, в Україні розпочалася 372-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські чиновники продовжують наголошувати, що наші війська зможуть здійснити контрольований відхід із Бахмута, якщо вважатимуть за потрібне. 

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 2 березня.

Видання New York Times опубліковало розслідування, в якому за даними українських офіційних осіб повідомляється, що російські війська продовжують робити серйозні помилки та висувати танкові колони в українські засідки. Так, у лютому під час тритижневого російського наступу поблизу Вугледара, який українські джерела охарактеризували як найбільшу танкову битву на сьогоднішній день, російська армія втратила щонайменше 130 танків і бронетранспортерів (БТР), що змусило їх останній тиждень вдаватися до фронтальних атак піхоти. Українські війська окреслили NYT свою тактику, стверджуючи, що вони заманили російські війська в зони ураження перед тим, як знерухомити російські колони та направити їх на міновані узбіччя, перш ніж знищити їх артилерією, включаючи HIMARS, яка зазвичай використовується проти статичних тилових цілей.

Російські підрозділи, розгорнуті в районі Вугледара, насамперед 155-а морська піхотна бригада, в основному укомплектовані погано навченим мобілізованим персоналом, який зазнав значних втрат у цьому районі в жовтні 2022 року та знову в лютому 2023 року. ISW раніше повідомляв про російські втрати поблизу Вугледара та оцінював що вони символізують нездатність російської армії вчитися на своїх невдачах. Розлідування NYT підтверджує оцінку ISW про те, що продовження відновлення та посилення російських військових невдач перешкоджатиме здатності армії РФ проводити ефективні наступальні операції.

Карта бойових дій в Україні 2 березня.Карта бойових дій в Україні 2 березня. Фото: ISW

1 березня російські війська продовжили наступ на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Міністерство оборони Росії стверджує, що російські війська відбили три українські диверсійно-розвідувальні групи в районі Новоселівського і Тимківки. Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки на північний захід від Кремінної на Макіївку, Невське та Червонопопівку, а на південь від Кремінної на Білогорівку, Шипилівку та Федорівку.

Українські та російські джерела повідомляли, що українські війська завдали удару по російському складу боєприпасів у Кадіївці, Луганської області. Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що російські війська активізували використання безпілотників-камікадзе на Луганському напрямку.

Карта бойових дій в Україні 2 березня.Карта бойових дій в Україні 2 березня. Фото: ISW

У Генштабі України повідомили, що російські війська продовжують наступ у бахмутському напрямку та атакували сам Бахмут; на північ від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки , Дубово-Василівки, Богданівки; на захід від Бахмута біля Іванівського, Часів Яр, Хромове; і на південний захід від Бахмута поблизу Білої Гори. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 березня, підтверджують, що російські війська просунулися на південні околиці Бахмута. Російські військові блогери стверджують, що бойовики ПВК "Вагнера" консолідували контроль над околицями Ягідного і просуваються на південний захід у напрямку Хромового, хоча українські сили зберігають доступ до траси Хромове-Бахмут. Крім того, російські військові блогери стверджують, що "вагнерівці" просунулися в межах Бахмута в районі м’ясокомбінату і до берега річки Бахмутівка, яка протікає через східний Бахмут. Російські джерела продовжують стверджувати, що російські війська атакують українські позиції вздовж траси Т0504 Костятинівка-Часів Яр-Бахмут поблизу Іванівського та що українські війська відступають з Часів Яру. Хоча деякі російські джерела стверджують, що ситуація в Бахмуті погіршується для українських військ, фінансист групи "Вагнер" Євген Пригожин стверджує, що Україна перекидає туди велику кількість резервів.

Українські чиновники продовжують наголошувати, що українські війська мають можливість здійснити контрольований відхід із Бахмута, якщо вважатимуть за потрібне. Радник президента України Олександр Роднянський заявив, що українські сили можуть стратегічно відійти з позицій у Бахмуті, якщо це буде необхідно, але що український вихід з Бахмута не означатиме, що російські сили зможуть швидко взяти Бахмут. Раніше 20 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна продовжить утримувати Бахмут, але "не за будь-яку ціну". Раніше ISW оцінювало, що українська оборона Бахмута є стратегічно обґрунтованою операцією, яка продовжить примушувати російські війська витрачати живу силу та техніку на дорогі штурми.

Крім того, український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії на північ від міста Донецьк поблизу Авдіївки та Кам'янки; на північно-західній околиці Донецька біля Водяного, Первомайського, Невельського; та на південно-західній околиці Донецька біля Мар’їнки та Побєди.

Карта бойових дій в Україні 2 березня.Карта бойових дій в Україні 2 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжують оборону на півдні України. Керівник Українського спільного координаційного прес-центру південних сил Наталія Гуменюк заявила, що російські війська формують другорядні рубежі оборони в Херсонській області на випадок необхідності подальшого відходу російських військ у тил на лівобережній Херсонщині. Крім тог, український Генштаб повідомив, що російські війська продовжують оборону на півдні України, але намагаються створити умови для майбутніх наступальних операцій, зокрема будують нові окопи та бетонні оборонні споруди в Запорізькій області.

1 березня українські війська продовжували обстріли російських тилових районів на півдні України. Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що російські системи протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби збили 10 українських БПЛА під час великої атаки БПЛА на Крим. Російський військовий блогер стверджує, що російські війська збили вісім безпілотників поблизу Євпаторії (на перехресті трас R25, T0111 і T0108) і Саків (20 км на південний схід від Євпаторії вздовж R25).

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що 1 березня українські війська завдали ударів по авіабазі Мелітополь у Запорізькій області та завдали понад десяток ударів по аеродрому з моменту, коли російські війська вперше зайняли авіабазу.

Російські війська продовжують регулярно обстрілювати населені пункти на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях.

Карта бойових дій в Україні 2 березня.Карта бойових дій в Україні 2 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 2 березня.Карта бойових дій в Україні 2 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах