Карта бойових дій в Україні 3 березня

Карта бойових дій в Україні 3 березня.

Карта бойових дій в Україні 3 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
03 березня 2023 07:40
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 3 березня, в Україні розпочалася 373-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Схоже, що російські війська тимчасово скоротили зусилля з оточення Бахмута як з південного заходу, так і з північного сходу, і, натомість, можливо, зосереджуються на тиску на українські сили, щоб вони вийшли з міста, зосередившись на північно-східному наступі.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 3 березня.

Кремль звинуватив Україну в тому, що 2 березня українські ДРГ зайшли в прикордонні населені пункти Брянської області і влашутвали диверсію. Українські офіційніі особи спростували ці звинувачення.

Губернатор Брянської області Олександр Богомаз заявив, що "кілька десятків" українських диверсантів здійснили збройне вторгнення в села Любенчане та Сушани на міжнародному кордоні. Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) подвоїла звинувачення Богомаза і заявила, що Національна гвардія Росії (Росгвардія) провела операцію з "ліквідації" українських диверсантів, які, як повідомляється, убили одну особу та взяли в заручники до шести людей. Російські військові блогери та агрегатори новин поширювали різну інформацію про кількість загиблих і заручників, у тому числі стверджували, що українські диверсанти обстріляли шкільний автобус. Але інформація щодо цього дуже плуталась і відрізнялась одне від одного в різних джерелах. Президент Росії Володимир Путін надзвичайно швидко відповів на ці заяви, стверджуючи, що "неонацисти та їхні власники" здійснили "теракт" проти Брянської області.

Українські офіційні особи заперечували звинувачення Кремля в причетності України до Брянської області та стверджували, що російські офіційні особи можуть зіткнутися з проблемами через посилення партизанської активності в Росії. Радник президента України Михайло Подоляк заявив, що російські звинувачення є свідомою "провокацією", яка має на меті налякати російський народ, щоб переконати, що Росії потрібно продовжувати воювати в Україні.

Представник Головного управління військової розвідки (ГУР) України Андрій Юсов заявив, що інцидент у Брянській області є "частиною трансформаційних процесів у Росії" та вказав на міжетнічні, міжрелігійні та соціально-економічні конфлікти серед росіян у Росії. Юсов також зазначив, що публічні заяви 2 березня особ, які взяли на себе відповідальність за вторгнення, далі показують, що "Росія починає прокидатися проти кривавої диктатури Путіна". Юсов, ймовірно, посилався на два відеозаписи, завантажені бійцями Добровольчого корпусу Росії, які стверджували, що вони перетнули міжнародний кордон Брянської області, щоб "звільнити" співгромадян Росії від Путінської диктатури без шкоди для цивільного населення Росії. Російський добровольчий корпус стверджує, що є загальноросійським збройним формуванням, що базується в Україні та діє при Збройних Силах України. Однак незрозуміло, чи ця група пов’язана з українськими військовими.

Керівник ультраправого моніторингового проекту голландської дослідницької групи Bellingcat повідомив, що лідер Російського добровольчого корпусу Денис Капустін є помітною ультраправою екстремістською фігурою. Користувачі соцмереж встановили геолокацію одного з двох відео, на якому двоє військовослужбовців із прапором ДКР стоять у Сушанах. Наразі ISW не може незалежно перевірити заяви російського, українського чи російського добровольчого корпусу, і два відео, на кожному з яких зображено двох чоловіків у формі, які тримають прапор, залишаються єдиним доступним конкретним доказом того, що щось сталося.

Карта бойових дій в Україні 3 березня.Карта бойових дій в Україні 3 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжують обмежені обстріли на північний схід від Куп’янська та укріплюють прикордонні позиції в Білгородській області.

У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми поблизу Кремінної, Білогорівки та Спірного. Російські військові кореспонденти стверджували, що частини, ймовірно, російської 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії з Іванівської області намагаються просунутися через щільно захищену лінію фронту в напрямку Кремінного.

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай повідомив, що російські війська зосередили в Луганській області значну частину важкої військової техніки, але більшу частину не змогли використати через несприятливі погодні умови на передовій. Гайдай додав, що на Кремінському напрямку росіяни використовують БТР "Термінатор" і танки Т-90М, що вказує на те, що російські війська продовжують віддавати перевагу цьому напрямку для просування. Гайдай також заявив, що спроби Росії атакувати невеликими групами на лінії фронту в Луганській області не приносять успіху, що призводить до втрат серед особового складу та військової техніки.

Карта бойових дій в Україні 3 березня.Карта бойових дій в Україні 3 березня. Фото: ISW

2 березня російські війська продовжили наступальні дії в районі Бахмута. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наступ росіян поблизу Бахмута, Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Хромового, Іванівське. Відбитий російський штурм біля Хромового свідчить про те, що російські війська, ймовірно, просунулися на північний захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 березня, показують, що російські війська, ймовірно, закріпили успіхи на південь від Дубово-Василівки. Російський військовий блогер стверджує, що бойовики ПВК "Вагнер" просувалися в напрямку Григорівки і Богданівки та вели наступальні дії в районі Федорівки, Роздолівки та Веселого. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 березня, показують, що російські війська, ймовірно, просунулися у східній частині Бахмута.

Російські військові блогери стверджували, що російські війська продовжували наступальні операції в південному Бахмуті, рухаючись на північ від Опитного, у східній частині міста, і в північному Бахмуті, рухаючись на південь від Ягідного. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 березня, показують, що російські війська, ймовірно, наступали поблизу Білої Гори. Російські військові блогери заявили, що "Вагнерівці" вели обстріли в напрямку Білої Гори та Часів Яр і намагаються перекрити ділянку траси Т0504.

Схоже, що російські війська тимчасово скоротили зусилля з оточення Бахмута як з південного заходу, так і з північного сходу, і, натомість, можливо, зосереджуються на тиску на українські сили, щоб вони вийшли з міста, зосередившись на північно-східному наступі. Російські війська останніми тижнями активізували наступальні операції на північних околицях і передмістях Бахмута та здобули успіхи в цих районах. Російські війська не просунулися ближче до траси Т0504 між Бахмутом і Часів Яром за цей час після періоду інтенсивних операцій на південний захід від Бахмута наприкінці січня та на початку лютого 2023 року.

Раніше ISW оцінювало, що українська оборона Бахмута є стратегічно обґрунтованою операцією, спрямованою на те, щоб змусити російські сили збільшити живу силу та техніку для проведення дорогих штурмів для захоплення міста обмеженого оперативного значення. Українські війська вже досягли цієї стратегічної мети, і подальша українська оборона міста залишатиметься стратегічно надійною до тих пір, поки витрати на утримання міста не переважатимуть триваючий вплив на російську живу силу та техніку. Українські офіційні особи продовжують наголошувати, що українські сили мають можливість здійснити контрольований відхід із Бахмута, якщо вважатимуть за потрібне.

2 березня російські війська продовжили наступальні дії вздовж західних околиць міста Донецька. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, у 7 км на північний схід від Авдіївки в районі Кам’янки та Веселого та в межах 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Північного, Водяного, Невельського, Мар’їнки. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 березня, показують, що російські війська, ймовірно, досягли незначних успіхів на північний схід від Водяного.

Карта бойових дій в Україні 3 березня.Карта бойових дій в Україні 3 березня. Фото: ISW

2 березня російські війська продовжували вести регулярний вогонь на захід від Гуляйполя та в Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Українські офіційні особи повідомили, що російські війська вдарили по житловому району міста Запоріжжя ракетою С-300, але російські блогери стверджують, що ця ракета була українською ракетою протиповітряної оборони. Генштаб України повідомив, що російські війська продовжують спроби створити умови для наступальних дій у невизначеному районі півдня України. ISW не спостерігала ознак того, що російські сили готуються відновити тривалий наступ у Запорізькій області чи будь-який наступ у Херсонській області.

Російські джерела стверджували, що російські сили вночі збили два українських БПЛА, які націлилися на невизначену російську військову частину в Саках, Крим. Російські джерела, зокрема Міністерство оборони Росії, стверджували, що 1 березня російські війська збили 10 українських БПЛА, націлених на Саки та Євпаторію.

Карта бойових дій в Україні 3 березня.Карта бойових дій в Україні 3 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 3 березня.Карта бойових дій в Україні 3 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах