Карта бойових дій в Україні 7 березня

Карта бойових дій в Україні 7 березня.

Карта бойових дій в Україні 7 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
07 березня 2023 07:22
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 7 березня, в Україні розпочалася 377-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українська влада зазначила, що поки Україна продовжить захищати Бахмут.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 7 березня.

Президент України Володимир Зеленський наприкінці дня 6 березня заявив, що віддав наказ про підкріплення до Бахмута. Це повідомлення сталося після зустрічі Зеленського з Верховним головнокомандувачем України генералом Валерієм Залужним і командувачем Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковником Олександром Сирським, де обидва командувачі рекомендували продовжувати оборону Бахмута і попросили Зеленського посилити українські сили в цьому районі. Радник президента України Михайло Подоляк так само заявив, що українська оборона Бахмута наразі "досягнула своїх цілей" і була "великим стратегічним успіхом". Заяви українських офіційних осіб щодо Бахмута, ймовірно, частково мають на меті відповідь. на постійне занепокоєння, яке висловлюють деякі американці щодо вартості подальшої оборони Бахмута Україною.

Бахмут за своєю суттю не є значущим з операційної чи стратегічної точки зору, як ISW зазначав раніше. Взяття Бахмута є необхідним, але недостатнім для подальшого просування Росії в Донецькій області, і російські сили вже зазнали таких великих втрат у боях за місто, що їхня атака, швидше за все, досягне кульмінації після того, як вони захоплять його - якщо не раніше. Таким чином, втрата Бахмута не викликає серйозного оперативного чи стратегічного занепокоєння для України, як зауважили міністр Остін та інші.

Але українська боротьба за Бахмут стала стратегічно важливою через поточний склад російських сил, розташованих у цьому районі. Деякі західні звіти нещодавно припустили, що Україна витрачає свою власну елітну робочу силу та дефіцитне обладнання переважно на новобранців із в’язниці Вагнера, які є звичайним гарматним м’ясом, зазначаючи, що такий обмін був би невигідним для України навіть за високого співвідношення російських і українських втрат. Загалом це зауваження справедливе, хоча кількість придатних для бойових дій російських каторжників не безмежна, і остаточне знищення десятків тисяч із них у Бахмуті означає, що вони не будуть доступні для більш важливих боїв.

Російські сили, які воюють у Бахмуті, зараз складаються з елітних елементів Групи Вагнера та російських повітряно-десантних підрозділів, а також із військ нижчої якості. Українська розвідка підтримала оцінку ISW про те, що російські сили поблизу Бахмута нещодавно змінили тактику та залучили до бою більш якісних операторів спецназу та елементи звичайних сил.

Битва за Бахмут може, по суті, серйозно деградувати найкращі сили групи Вагнера, позбавивши Росію деяких з її найефективніших і найважчих для заміни ударних військ.

Карта бойових дій в Україні 7 березня.Карта бойових дій в Україні 7 березня. Фото: ISW

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай 5 березня заявив, що російські війська намагалися та не зуміли прорвати українську оборону поблизу Сватового. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Гряниківки, Невського , Білогорівки та в районі Серебрянського лісу. 5 березня російський військовий блогер заявив, що російські війська здійснили наземні атаки на Терни і Торське. Також стверджує, що російські війська намагалися просунутися біля Білогорівки, у бік Невського та від Шипилівки у бік Серебрянського лісу.

Карта бойових дій в Україні 7 березня.Карта бойових дій в Україні 7 березня. Фото: ISW

6 березня російські війська продовжили наземні атаки в Бахмуті та його околицях і здобули успіхи, але досі не змогли оточити місто. На геолокаційних кадрах, опублікованих 6 березня, видно, як піхота "вагнерівців" вивішує свій прапор та позує перед пам’ятником танку Т-34 у східному Бахмуті, підтверджуючи своє просування на захід вулицею Максима Горького до центру Бахмута. Генштаб України також повідомив 6 березня, що російські війська штурмують Бахмут, незважаючи на триваючі втрати, і повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний захід від Бахмута поблизу Залізянського, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки; і на захід від Бахмута біля Іванівського.

Кілька російських військових блогерів посилили твердження про те, що російські війська контролюють 40 відсотків Бахмута і що хоча російські сили контролюють вогнем усі дороги до Бахмута, вони все ще не мають фізичного контролю над критичними шляхами постачання до міста.

Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії на саму Авдіївку; навколо Авдіївки біля Красногорівки, Кам'янки, Північного; на північно-західній околиці Донецька біля Водяного, Первомайського, Невельського та Красногорівки (Красногорівка на північний захід від Донецька, а не Красногорівка на північ від Авдіївки); та на південно-західній околиці м. Донецька біля Мар'їнки та Побєди.

Карта бойових дій в Україні 7 березня.Карта бойових дій в Україні 7 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжують боротьбу з утриманням вогневого контролю над дельтою річки Дніпро в Херсонській області. На геолокаційному кадрі російського милблогера від 6 березня показано, як російські війська завдають удару по позиціях української розвідувальної групи на острові Великий Потьомкіно поблизу Білогрудового (11 км на південний захід від Херсона).

Російські військові блогери дедалі більше стурбовані тим, що українські війська можуть провести контрнаступ на півдні України. Окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов 6 березня заявив, що українські сили зібрали 12 000 військових для наступу на берегову лінію Азовського моря наприкінці березня або на початку квітня. Деякі російські військові блогери стверджують, що українські сили переправили нове озброєння та військову техніку на захід Донецької області для майбутнього наступу на Мелітополь. Інший військовий блогер припустив, що натомість українські сили можуть націлитися на Маріуполь.

Карта бойових дій в Україні 7 березня.Карта бойових дій в Україні 7 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 7 березня.Карта бойових дій в Україні 7 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах