Зоозахисники звинуватили викладача НУБіП у знущаннях над тваринами

Зоозахисники звинуватили викладача НУБіП у знущаннях над тваринами.

Зоозахисники звинуватили викладача НУБіП у знущаннях над тваринами. Фото: unsplash.com

Події
24 березня 2023 13:04

У Києві викладача одного з університетів звинуватили у жорстокому поводженні з тваринами. Зоозахисники заявили, що над лабораторним кроликом проводили експеримент без використання анестезії, проте у виші звинувачення назвали "кампанією, організованою з метою зірвати якісний освітній процес".

Через це в мережі розгорівся скандал. Думки людей розділилися, оскільки деякі вважають подібні експерименти живодерством, інші - необхідністю при навчанні майбутніх фахівців у галузі ветеринарії. Також є думка, що процедура безпечна і не завдає шкоди тварині. Vgorode розповідає, з чого все почалося і як на це відреагували у виші.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що сталося?

Тему знущання з тварин у Національному університеті біоресурсів та природокористування порушили активісти Громадської організації URSA, яка позиціонує себе "створеною для захисту прав тварин в Україні".

У своєму пості вони заявили, що тварин у вузі буквально катують під час наукових експериментів. У якості приклада вони написали про випадок, який стався 11 березня під час занять на факультеті ветеринарної медицини НУБіП.

Повідомляється, що викладач Роман Бокотько продемонстрував на живому кролику механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку на рецептор слизової оболонки органів, не використовуючи при цьому анестезію. Таким чином, студенти стали свідком апное - "тимчасової зупинки дихальних рухів, зумовлених гальмуванням дихального центру, розміщеного у довгастому мозку".

Про експеримент також написала і прес-служба вишу, опублікувавши докладний опис експерименту та прикріпивши відповідні фотографії.

Фото експерименту над кроликом у НУБіП.Фото експерименту над кроликом у НУБіП. Фото: nubip.edu.ua

Фото експерименту над кроликом у НУБіП.Фото експерименту над кроликом у НУБіП. Фото: nubip.edu.ua

Фото експерименту над кроликом у НУБіП.Фото експерименту над кроликом у НУБіП. Фото: nubip.edu.ua

В чому проблема?

Зоозахисники запевняють, що подібний експеримент вважається знущанням з тварин і порушує ст. 26 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження".

У цьому законі говориться, що:

  • використовувати тварин у наукових експериментах, біологічному тестуванні, навчальному процесі допускається лише у випадку, якщо відсутня можливість заміни їх іншими альтернативними методами та об'єктами;
  • процедури на експериментальних тваринах незалежно від їх цілей, за яких можлива небезпека травмування тварин або заподіяння їм гострих чи тривалих больових подразнень, проводяться в умовах знеболювання (прим. ред. - йдеться про анестезію).

В URSA додали, що, за словами студентів, ті "неодноразово просили викладачів припинити знущання з тварин", спираючись на те, що навіть у підручниках зазначено, що всі дослідження на живих істотах повинні проводитися під анестезією, чого викладачі не дотримуються і "регулярно катують" тварин для експериментів. У відповідь студенти нібито чули, що "тільки так можна навчитися".

Зоозахисники також зазначили, що в країнах ЄС студенти чомусь можуть опанувати матеріал без подібних експериментів над живими тваринами.

Що відповіли в університеті?

У НУБіП звинувачення активістів заперечують та називають їхню заяву "кампанією, організованою з метою зривання якісного освітнього процесу на кращому факультеті ветеринарної медицини в Україні". Також зоозахисників вони вважають "тими, хто не хоче працювати і бажає опанувати професію лікаря ветеринарної медицини дистанційно, що, наприклад, з таких дисциплін, як хірургія, патологічна фізіологія, акушерство, терапія та інше, неможливо".

У виші запевняють, що дотримуються чинного законодавства України, норм та правил поведінки з тваринами. До того ж, пише прес-служба, в університеті працюють постійнодіючі біоетичні комісії, які контролюють поводження з тваринами та наглядають за подібними експериментами.

У пості йдеться, що на запит університету про надання джерел оціночних суджень та публікації спростування цієї інформації в URSA не відреагували.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах