Карта бойових дій в Україні 26 березня

Карта бойових дій в Україні 26 березня.

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
26 березня 2023 10:23
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 26 березня, в Україні розпочалася 396-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські та західні офіційні особи висловлювали різні погляди на стан російського наступу на Бахмут 25 березня, але всі погоджуються з оцінкою того, що російські зусилля навколо Бахмута, ймовірно, досягнуть кульмінації.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 26 березня.

25 березня Міністерство оборони Великої Британії оцінило, що російський наступ на Бахмут зупиняється і що російські війська можуть перемістити свою увагу на райони Авдіївки та Сватове-Кремінна. Речник Східного угруповання Збройних сил України полковник Сергій Череватий попередив, що нещодавнє зменшення кількості російських наземних нападів поблизу Бахмута потребує додаткового аналізу. Череватий також заявив, що невизначені російські звичайні сили підсилюють сили "вагнерівців", припускаючи, що російські звичайні сили втручаються, щоб запобігти передчасній кульмінації наступу вагнера. Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний заявив, що ситуація в Бахмуті стабілізується. Однак ці заяви не є взаємовиключними, і російські зусилля проти Бахмута, ймовірно, досягнуть кульмінації. Російські війська можуть продовжувати часті та агресивні напади на Бахмут, навіть якщо наступ закінчився майже безуспішно, як раніше оцінювало ISW, оскільки кульмінація не означає відсутність боїв. Російські атаки в Бахмуті та його околицях можуть відновитися на високих рівнях, не принісши значних нових здобутків, якщо регулярні російські сили справді вступлять у бій.

Російські війська не мають такого рівня вогневого контролю над українськими наземними лініями зв’язку до Бахмута, Авдіївки та, ймовірно, інших ділянок фронту, як стверджують російські військові блогери, що ще більше підриває зусилля Росії взяти Бахмут. Останні кадри показують, що українські сили залишаються в змозі проїхати дорогами Бахмут-Часів Яр і Бахмут-Хромове, незважаючи на те, що російська артилерія влучила в українську техніку. Російські військові блогери, ймовірно, базували свої заяви про контроль вогнем на дальності російської артилерійської системи, але навіть російські наземні просування поблизу цих доріг не змогли перешкодити українській техніці використовувати їх принаймні в невеликих масштабах. Геолокаційні кадри, опубліковані 25 березня, показують, що "вагнерівці" перетнули T0504, але не можуть встановити стійкі позиції, які б перерізали постачання.

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: ISW

25 березня російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська. Український Генштаб повідомив, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Гряниківки та Синьківки.

Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російським військам не вдається досягти рішучого наступу на лінії Куп’янськ-Лиман, незважаючи на використання звичайних підрозділів, які діють обережніше, ведуть розвідку та використовують артилерію.

25 березня російські війська здійснили обмежені наземні удари вздовж лінії Сватове – Кремінне. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Діброви, району Серебрянського лісу, Білогорівки, Спірне та Виїмка. Геолокаційні кадри, опубліковані 24 березня, показують, що російські війська здійснили обмежене просування поблизу Ковалівки та Верхньокам’янського.

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: ISW

Російські сили продовжували здійснювати наземні атаки в Бахмуті та його околицях і завоювали позиції в місті 25 березня. Геолокаційні кадри, опубліковані 25 березня, показують, що російські війська просунулися вгору по трасі T0513 у Бахмуті в напрямку центру міста та трохи на південному заході Бахмута. У Генштабі України повідомили, що російські війська завдали невдалих наземних ударів по Бахмуту, на північний захід від Бахмута в районі Оріхово-Василівки і Богданівки, на південний захід від Бахмута в районі Іванівського, Ступочки, і Предтечине.

Геолокаційні кадри, опубліковані 24 березня, показують, що українські війська відновили певні позиції вздовж шосе E40 на північ від Бахмута під час нещодавньої контратаки.

25 березня російські війська продовжували вести наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наземні атаки поблизу Кераміка, Степового, Авдіївки, Тоненького, Сіверне, Первомайське та Мар’їнка. Російські джерела стверджували, що російські війська продовжують намагатися підійти до Авдіївки з півночі в районі Бердичів, Новобахмутівки, Новокалинового та Степового, а також з півдня, а не вести фронтальний штурм безпосередньо проти міста. Російські військові блогери заявили, що в західній Мар’їнці тривають бої.

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: ISW

25 березня російські війська здійснили регулярні обстріли Херсонської та Запорізької областей. На відео з геолокацією, опублікованому 24 березня, видно, як українські війська завдають ударів по російському паливному складу в Новій Збурівці і російському ракетному комплексу на південь від Голої Пристані.

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 26 березня. Карта бойових дій в Україні 26 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах