Зґвалтування на Закарпатті: для жертви збирають адвокатів, а прокуратура подасть апеляцію

Зґвалтування на Закарпатті: для жертви збирають адвокатів, а прокуратура подасть апеляцію.

Зґвалтування на Закарпатті: для жертви збирають адвокатів, а прокуратура подасть апеляцію. Фото: gstv.in

Події
27 березня 2023 17:38

Скандальна історія із вироком суду, який вирішив дати трьом школярам умовний термін за зґвалтування 14-річної дівчинки на Закарпатті, привернула увагу громадськості. Справа набула широкого розголосу, тому допомогти жертві зголосилися небайдужі українці, а прокуратура має намір оскаржити рішення суду, щоб винні понесли справедливе покарання.

Vgorode зібрав всю відому наразі інформацію про просування справи, що зробила громадськість та державні органи, щоб допомогти жертві та домогтися справедливого вироку для ґвалтівників.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Передісторія

У серпні 2021 року у селі Верхні Ворота троє місцевих мешканців – двоє 15-річних та один 14-річний підлітки – запросили в гості свою 14-річну подругу. Вони обманним шляхом заманили дівчинку до підвалу, де один із юнаків ударив її в живіт, після чого інший нахилив жертву і стиснув її голову між своїми ногами. Після цього дівчинку розділили і по черзі зґвалтували. Все, що відбувалося, підлітки знімали на відео, а потім почали розповсюджувати цей контент серед знайомих та однокласників.

Співробітники поліції Закарпаття провели всі необхідні першочергові слідчі дії, зібрали достатньо доказів та повідомили всіх трьох про підозру у скоєнні групового зґвалтування неповнолітньої.

Слід зазначити, що всіх хлопців позитивно характеризували як за місцем проживання, так і у школі. Усі підлітки виховувалися у благополучних сім'ях. Вчителі та оточення просили суд не карати ґвалтівників надто суворо та наполягали на умовному терміні.

Зрештою суд визнав винними ґвалтівників та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі на строк п'ять років. Однак через їх малолітній вік суд вирішив позбавити їх реального покарання і призначив трьом фігурантам справи покарання у вигляді випробувального терміну на два роки.

Що сталося згодом?

Вирок суду обурив громадськість, після чого розгорівся масштабний скандал.

У мережі з'явилися дані засуджених підлітків, інформація про їхні сім'ї, суддя, яка засудила фігурантів до умовного терміну, а також директор школи, яка з викладачами дала позитивну характеристику ґвалтівникам.

@happyfrau #закарпаття #україна #захистжінок #виродки ♬ ПЛАКАЛА - KAZKA

Небайдужі українці мають намір домогтися максимальної справедливості для жертви, щоби підлітки не залишилися безкарними за свій злочин. У зв’язку з цим на справу звернули увагу активісти, публічні особи, а також голова Закарпатської ОВА, Офіс Генпрокурора України та омбудсмен.

Журналіст Віталій Глагола розповів, що йому вдалося поспілкуватися із рідними постраждалої дівчинки. Вони мають намір боротися далі. При цьому юридичну та психологічну допомогу жертві надаватимуть абсолютно безкоштовно. А батько дівчинки відмовився від будь-якої фінансової допомоги від небайдужих громадян і сказав, щоб вони краще допомагали грошима тим, хто зараз залишився без домівки через війну.

Хто і чим готовий допомогти?

Український адвокат Масі Найєм готовий зібрати для захисту дівчинки та підготовки апеляції групу адвокатів, які відстоюватимуть її інтереси.

Телеведуча Маша Єфросиніна знайшла для постраждалої одного з найкращих психологів в Україні, щоб опрацювати травму та пережити те, що з нею сталося.

Народний депутат Ігор Кривошеєв допоміг донести інформацію про несправедливе покарання ґвалтівників та скандал до Офісу Генерального прокурора та Вищої ради правосуддя.

Як порушили права жертви?

На справу звернув увагу й омбудсмен Дмитро Лубинець. Він написав, що бере справу під особистий контроль.

Представник регіонального представництва Офісу омбудсмена побував у селі, де це сталося, оскільки права дівчини під час судового процесу були грубо порушені.

Він відбувався за участю адвоката із Центру правової допомоги, а інтереси дівчинки у суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. Ця ж служба дала ґвалтівникам позитивні характеристики. До того ж з'ясувалося, що мати одного зі злочинців працює в цій же службі, тож є сумніви щодо "неупередженості" та професійного представлення інтересів дівчинки.

Також суд ухвалив вирок у справі "сексуального насильства без проникнення" за ст. 153 КК України, а не за зґвалтування (ст. 152 КК України).

Представник Офісу омбудсмена відвідав опікунів потерпілої, поспілкувався з її батьком та бабусею. Вони погодилися на вжиття заходів, спрямованих на відновлення прав дитини.

Дії судді, прокуратури, місцевої служби захисту дітей ретельно проаналізують, а до Вищої ради правосуддя, Генпрокурора та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів надішлють відповідні листи.

Що розповів голова Закарпатської ОВА?

На скандал звернув увагу і голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микита. Він зазначив, що з минулої п'ятниці за його дорученням у Нижньоворітській громаді працюють соцслужби, відповідні департаменти ОВА та Мукачівської РВА для вивчення усіх обставин, дій та можливої бездіяльності відповідних посадових осіб територіальної громади, навчального закладу та іншого.

Сім'ї постраждалої нададуть всю необхідну допомогу та підтримку.

Також сьогодні, 27 березня, він провів засідання з керівництвом правоохоронних органів та представницьких профільних департаментів та служб ОВА. З'ясувалося, що фігуранти не відвідували школу разом із жертвою з моменту скоєння злочину. Ґвалтівники перебували під домашнім арештом, а після винесення вироку перейшли на дистанційне навчання та фактично ізольовані від постраждалої.

Микита доручив усім службам законним шляхом блокувати будь-яку можливість одночасного відвідування школи постраждалої та ґвалтівниками, незалежно від рішення суду.

Сім'ї жертви запропонують перевести дитину до іншої школи, щоб дівчинка продовжила навчання. Перелік таких установ уже сформували, остаточне рішення мають ухвалити опікуни.

Реакція Офісу Генпрокурора України

В Офісі Генпрокурора офіційно заявили, що прокуратура має намір оскаржити судовий вирок і готує апеляцію.

- Органи прокуратури вживуть усіх заходів для захисту прав постраждалої та забезпечення справедливого та невідворотного покарання винних у скоєнні злочину, - повідомляється у пості.

Суддя раптово взяла лікарняний

Суддя Воловецького районного суду Оксана Софілканич, яка ухвалила несправедливий вирок щодо ґвалтівників, раптово з сьогоднішнього дня взяла лікарняний.

Сталося це, як тільки історія набула широкого розголосу, розгорівся скандал, а на справу звернули увагу ЗМІ, активісти, блогери, публічні особи та державні органи. На робочому місці її наразі немає, повідомив журналіст Віталій Глагола.

У коментарях під новиною користувачі мережі пишуть, що вона просто "втекла" від відповідальності і, можливо, навіть раптово поїде за кордон. До того ж, вони закликають перевірити лікаря, який оформив їй лікарняний.

Увага! На відео є ненормативна лексика!

@vichna_anna люди мають знати героїв нашої країни в обличчя #суддя #поширення #поширюйте ♬ оригінальний звук - Та шо Міша
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах