Карта бойових дій в Україні 30 березня

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.

Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
30 березня 2023 08:20

Сьогодні, 30 березня, в Україні розпочалася 400-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив 27 березня, що українські сили можуть планувати розпочати контрнаступ у квітні чи травні залежно від погодних умов.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 30 березня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В інтерв'ю естонському виданню ERR Резніков заявив, що Генштаб України може вирішити використати нещодавно отримані танки Leopard 2 у можливій весняній контратаці. Танки Leopard 2 та Challenger 2 прибули до України 27 березня, а 21 березня офіційні особи США заявили про прискорення перекидання на Україну танків Abrams та ракетних комплексів Patriot. Прибуття техніки в Україну, ймовірно, створить умови для українського контрнаступу, хоча можлива затримка між надходженням нової техніки та можливістю України використовувати її у контрнаступі.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахян зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим 29 березня в Москві, щоб обговорити стратегічні та довгострокові угоди про співпрацю, які, ймовірно, укріплять двосторонні відносини Росії та Ірану у сфері безпеки.

Російська влада заарештувала начальника військово-морського відомства Російської національної гвардії (Росгвардії) полковника Сергія Волкова за звинуваченням у корупції.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі вдруге відвідав Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС).

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: ISW

29 березня російські війська завдали обмежених наземних ударів уздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. За повідомленням Генштабу України, російські війська завдали безуспішних наземних ударів поблизу н. п. Крохмальне (20 км на північний захід від Сватового), Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового), Стельмахівка (12 км на північний захід від Сватового). на північний захід від Сватового), Білогорівка (10 км на південь від Кремінної), Верхньокам'янське (18 км на південь від Кремінної), Вимика (27 км на південний захід від Кремінної) та Берестове (30 км на південь від Кремінної).

Генштаб України повідомив, що російські війська зберігають свою присутність у прикордонних районах Курської та Білгородської областей, ймовірно намагаючись утримати українські сили від розгортання на інших ділянках лінії фронту.

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували наступальні операції в Бахмуті та його околицях 29 березня. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 та 29 березня, показують, що російські війська просувалися у південному та південно-західному Бахмуті.

Міністерство оборони Сполученого Королівства (МО Великобританії) повідомило, що російські війська продовжують наступ на Бахмут у повільному темпі порівняно з останніми тижнями.

29 березня російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк. На опублікованих 29 березня кадрах з геолокацією видно, що російські війська, ймовірно, просунулися на північ від Водяного (8 км на південний захід від Авдіївки) та у Веселому (7 км на північний схід від Авдіївки). Російські джерела стверджували, що російські війська досягли невстановлених успіхів у зв. п. Первомайське (11 км на південний захід від Авдіївки) та продовжили наступальні операції у районі н. п. Невельське (15 км на південний захід від Авдіївки).

29 березня російські сили не завдавали жодних підтверджених наземних ударів на заході Донецької області. Представник Східного угруповання військ Росії Олександр Гордєєв заявив, що українські сили провели дві бойові розвідувальні операції у невстановлених районах на заході Донецької області.

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: ISW

29 березня українські сили продовжували завдавати ударів по російських позиціях та районах зосередження на півдні України. Російські джерела стверджували, що українські сили завдали удару HIMARS по електричній підстанції в залізничному депо в окупованому Мелітополі Запорізької області. На кадрах із геолокацією, опублікованих 29 березня, видно дим, що піднімається біля залізничного депо у Мелітополі після страйку.

Російські джерела повідомили, що російська ППО збила український безпілотник над Сімферополем, окупованим Кримом, 29 березня.

29 березня Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі вдруге відвідав Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Повідомляється, що Гроссі провів кілька годин на ЗАЕС і спостерігав, як змінилася ситуація на станції з моменту першого візиту, розмовляв з інженерами-ядерниками на станції і виступав гарантом ротації персоналу МАГАТЕ. Гроссі заявив журналістам, що "очевидно, що у всьому цьому регіоні зростає військова активність", і закликав до дотримання всіх можливих заходів для захисту ЗАЕС.

Російські сили продовжують зусилля щодо зміцнення позицій в окупованому Криму.

В іншому російські війська 29 березня вели звичайні обстріли Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей. Південне оперативне командування України наголосило, що російські війська скинули керовані авіабомби на Берислав Херсонської області з літака Су-35.

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 30 березня.Мапа бойових дій в Україні 30 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах