Ситуація загострюється: комісію Мінкульту не пустили до Лаври парафіяни УПЦ

Комісію Мінкульту не пустили до лаври парафіяни УПЦ. Фото: Wikipedia

Комісію Мінкульту не пустили до лаври парафіяни УПЦ. Фото: Wikipedia

Події
30 березня 2023 13:54

Комісію Міністерства культури України, яка мала проводити інвентаризацію майна у двох будівлях "Києво-Печерського заповідника", не пустили до Лаври парафіяни УПЦ.

Люди заблокували вхід до одного з храмів, а представників комісії взяли у щільне кільце. Ситуація почала загострюватися та представники Мінкульту вирішили залишити територію Лаври, пообіцявши повернутися з поліцією.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Передісторія

Нагадаємо, 10 березня стало відомо про те, що договір безоплатного користування УПЦ Києво-Печерською Лаврою розривається з 29 березня 2023 року. Це рішення стосувалося всіх приміщень, що орендуються УПЦ у Лаврі.

Підставою для розірвання договору стали зафіксовані порушення умов користування державним майном. Починаючи з 11 березня робочі групи, утворені заповідником, зайнялися інвентаризацією майна, а також обстеженням технічного стану будівель та споруд.

У свою чергу намісник Печерської Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив, що ченці не мають наміру залишати стіни лаври, оскільки їм не надали законних підстав для виселення.

Вивіз майна із Лаври

Після цього Духовний собор Києво-Печерської Лаври заявив, що всі ченці можуть вільно покинути монастир. З території Лаври почали вивозити майно та закривати освітні заклади.

Минулого тижня стало відомо про те, що ченці розпочали активну роботу з вивезення з території Лаври різних речей: хрестів, ікон, книг, холодильників.

Представників УПЦ Московського патріархату зобов'язали залишити всі приміщення Лаври до 29 березня, проте духовенство наполягало на тому, що не має наміру залишати територію Лаври до призначеної дати.

Що відбувається сьогодні

Таким чином сьогодні, 30 березня, планувалося розпочати процедуру виселення ченців та священиків Києво-Печерської Лаври, оскільки вони більше не можуть перебувати тут на законних підставах.

Вранці на територію Лаври прибула Комісія Міністерства культури України, яка мала перевірити стан корпусів та скласти акти приймання-передачі. Проте віруючі вигнали комісію, зі словами "Геть з Лаври, йдіть воювати".

Представниця Мінкульту заявила, що вони мають обстежити приміщення і якщо їх не пустять, вони проводитимуть обстеження зовні.

На територію монастирського комплексу прибула поліція з автоматами, проте вони в конфлікт не вступали.

Варто зазначити, що віруючі почали роздавати листівки з текстом про незаконність рішення виселити ченців. На звичайних аркушах роздруковано текст, у якому написано, що "одностороння відмова від договору оренди не допускається".

Ченці заявляють, що договір оренди може бути розірваний лише за рішенням суду, і тільки в цьому випадку вони залишать Лавру. Таким чином, духовенство УПЦ залишилося на території заповідника.

Листівки. Фото: ТСН.uaЛистівки. Фото: ТСН.ua

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах