Карта бойових дій в Україні 5 квітня

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
05 квiтня 2023 12:27

Сьогодні, 5 квітня, в Україні розпочалася 406-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Кремль продовжує спроби використовувати ядерні загрози для заборони надання західної військової допомоги Україні напередодні запланованого контрнаступу України.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 5 квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу обґрунтував рішення Росії розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю, звинувативши НАТО у посиленні навчально-бойової та розвідувальної діяльності біля кордонів Росії та Білорусії, та звинуватив Захід у ескалації війни в Україні, надавши Україні додаткову військову допомогу у квітні.

Шойгу посилив існуючі російські ядерні загрози, заявивши, що Білорусь має боєздатні ядерні ударні літаки та системи "Іскандер-М", здатні завдати ядерного удару. Шойгу також заявив, що 3 квітня білоруські ракетні війська розпочали у Росії тренування з експлуатації комплексів "Іскандер-М", включаючи застосування тактичної ядерної зброї. Заяви Шойгу не містять жодної нової інформації про білоруські навчання і, ймовірно, є частиною інформаційної операції.

Кремль, ймовірно, спробує змусити Білорусь до подальшої інтеграції до Союзної держави, коли президенти Росії Володимир Путін та президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрінуться у Москві 5 та 6 квітня. 4 квітня Кремль оголосив, що 5 квітня Путін та Лукашенко проведуть приватні двосторонні переговори, а 6 квітня візьмуть участь у засіданні Вищої державної ради Союзної держави у Москві.

Демонстративна реакція засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина на вбивство російського блогера Максима Фоміна (Владлен Татарський) вказує на те, що Пригожин, ймовірно, вважає, що атака була частково спрямована проти нього самого.

Кремль продовжував спроби (хибно) переконати російську громадськість у тому, що війна в Україні не матиме значних довгострокових економічних наслідків.

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: ISW

4 квітня російські війська завдали обмежених наземних ударів по лінії Свято-Кременна. За даними Генштабу України, російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі населених пунктів Кремінна, Невське (20 км на північний захід від Кремінної), Діброва (5 км на південний захід від Кремінної) та Серебрянського лісу. області (10 км на південь від Кремінної).

Воїнкор заявив 4 квітня, що російські війська безуспішно намагалися просунутися в районі Невського, Торського (14 км на захід від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної). Геолокаційні кадри, опубліковані 4 квітня, вказують на обмежений поступ українських військ на північний схід від Верхньокам'янського (18 км на південь від Кремінної).

Офіційний представник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російські звичайні та мобілізовані сили, що діють на куп'янсько-лиманському напрямку, використовують більше бронетехніки та діють обережніше в наземних боях, ніж російський персонал на інших ділянках лінії фронту.

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: ISW

Російські сили продовжували наступальні операції у межах Бахмуту 4 квітня. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 квітня, показують, що російські сили, ймовірно, просунулися на півдні Бахмута ближче до стадіону "Авангард". 4 квітня російські воїнкори заявили, що сили Вагнера захопили залізничну станцію "Бахмут-1", хоча візуальних підтверджень цього твердження ISW не спостерігала.

Російські джерела стверджували, що сили Вагнера повністю очистили територію промислового комплексу АЗОМ на півночі Бахмуту, просунулися на північному заході Бахмута та продовжили бойові дії у центрі міста Бахмут.

Російський воєнкор стверджував, що бойовики Вагнера повністю контролюють центральний Бахмут, хоча візуального підтвердження цього твердження ISW не спостерігала, і неясно, як військор визначає "центральний Бахмут".

4 квітня російські війська продовжили наступальні операції у районі Бахмута. Російські джерела стверджують, що бої велися в районі Оріхово-Васильівка (11 км на північний захід від Бахмута), Хромово (2 км на захід від Бахмута) та Іванівське (6 км на захід від Бахмута). Російське джерело стверджувало, що російські війська перейшли до тактики позиційної оборони в районі Оріхово-Васильівки у рамках підготовки до очікуваних українських контратак.

4 квітня російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк. На опублікованих 4 квітня кадрах з геолокацією видно, що російські війська досягли незначних успіхів на захід від Новобахмутівки (13 км на північний захід від Авдіївки).

Українські сили, ймовірно, провели контратаку на північний схід від Авдіївки. На кадрах із геолокацією, опублікованих 2 квітня, видно, що українські сили, ймовірно, відбили позиції на північний захід від Новоселівки (17 км на північний схід від Авдіївки) і просунулися впритул до населеного пункту.

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: ISW

Російські сили продовжують готуватися до передбачуваного контрнаступу українських військ у південному напрямку. 4 квітня Генштаб України повідомив, що російські війська не вели наступальних операцій на херсонському та запорізькому напрямках, а продовжували нарощувати свої оборонні можливості. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що російські сили перекидали важку техніку, БМП та боєприпаси з тилу Маріуполя Донецької області у напрямку населеного пункту Розівка ​​Запорізької області (45 км на північний захід від Маріуполя).

Російські сили завдали ударів по українській інфраструктурі в Одеській та Миколаївській областях у період з 3 по 4 квітня. Південне оперативне командування України повідомило 4 квітня, що українські сили знищили 14 із 17 безпілотників "Шахед-131" та "-136", 13 з яких українські сили збили над Одеською областю та один безпілотник над Миколаївською областю. Південне оперативне командування заявило, що безпілотники викликали пожежу на промисловому об'єкті у невстановленому місці на Одещині.

Декілька російських воїнкерів стверджували, що безпілотники "Шахед" завдавали ударів по військовому аеродрому в Шкільному районі та Одеському авіаремонтному заводу в Одесі, хоча ISW не може незалежно підтвердити ці твердження.

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 5 квітня.Мапа бойових дій в Україні 5 квітня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах