Як жителі України можуть "докуповувати" пенсії та трудовий стаж

Як мешканці України можуть "докуповувати" пенсії та трудовий стаж.

Як мешканці України можуть "докуповувати" пенсії та трудовий стаж. Фото: freepik.com/shurkin-son

Події
05 квiтня 2023 20:16
Автор: Дарья Кунец

В Україні тепер можна заплатити гроші, щоби збільшити розмір пенсії.

За допомогою грошової оплати можна збільшити страховий стаж, і, таким чином, вплинути на розмір пенсії, яку отримуватимеш. Сплачувати пенсійні внески можна як на себе, так і на будь-яку іншу людину.

Згідно з інформацією від Пенсійного фонду, внески на збільшення стажу можна робити в будь-якому розмірі, навіть найменшому. Ці доплати збільшуватимуть розмір зарплати, з якої вже вираховуватиметься розмір пенсії.

Щоб зрозуміти, як обчислюється сума, це простіше подивитися на прикладі. За середньої зарплати у 10 тисяч гривень та страхового стажу 35 років пенсію нараховують у розмірі 3930 гривень. Якщо щомісяця доплачуватиме до пенсійного фонду 100 гривень протягом року, то розмір пенсії буде 4127 гривень. Тобто доплата до пенсійного фонду у розмірі 100 гривень на місяць додасть до самої пенсії 197 гривень.

Зважаючи на те, що пенсійний фонд не індексує внески з урахуванням інфляції, така доплата може бути вигідна тільки для людей передпенсійного віку, а решті це невигідно, тому що доплати та збільшення середнього заробітку знецінить інфляція, вважає голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери" Ростислав Кравець. Має сенс доплачувати, якщо у людини пенсія має бути призначена вже зараз чи вона очікується через 1-2 роки, але не пізніше.

Ще одна новація - так звані благодійні пенсії. Їх суть у наступному. Кожен українець віком від 16 років має право перераховувати внески на пенсію будь-якому мешканцю України. 70% цієї суми йде безпосередньо пенсіонеру, а 30% – Пенсійному фонду.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні підвищили пенсії: на скільки і кому можна прочитати в цьому матеріалі Vgorode.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах