Карта бойових дій в Україні 9 квітня

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
09 квiтня 2023 11:26

Сьогодні, 9 квітня, в Україні розпочалася 410-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Динаміка використання артилерії на полі бою в Україні відображає той факт, що російські сили використовують артилерію, щоб компенсувати свої наступальні можливості, що погіршилися.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 9 квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українські та російські джерела обговорювали зниження темпів російських наступальних операцій уздовж усієї лінії фронту 8 квітня, підтримуючи оцінку ISW про те, що загальний російський наступ наближається до кульмінації.

Російська ракетна кампанія щодо руйнування єдиної енергетичної інфраструктури України зазнала остаточного провалу, і Росія, схоже, відмовилася від цих зусиль. Міністр енергетики України Герман Галущенко оголосив 8 квітня, що Україна відновлює експорт енергоносіїв уперше з 11 жовтня 2022 року. Серія великомасштабних російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі не призвела до можливих цілей Росії щодо створення гуманітарної катастрофи, послаблення військового потенціалу України та примусу України до переговорів.

Міноборони Росії може ставити умови для фальшивого нападу на Сумщині. 8 квітня Міноборони Росії заявило, що українські сили доставляли трупи з моргів до Охтирки Сумської області та застосовували отрутохімікати до останків та території, щоб заявити, що російські війська застосовували хімічну зброю. Російські сили можуть намагатися встановити інформаційні умови для майбутніх атак з використанням хімічної зброї на Сумщині або виправдати застосування хімічної зброї у минулому, хоча ISW не зафіксувала останнім часом застосування російськими військами хімічної зброї у цьому районі.

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: ISW

Російські сили продовжують зміцнювати прикордонні райони Росії. Генштаб України повідомив, що російські війська продовжують будівництво укріплень у прикордонних з Україною районах Курської області та зберігають присутність у прикордонних районах Курської та Білгородської областей.

8 квітня російські війська завдали обмежених наземних ударів по лінії Свято-Кременна. За повідомленням Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу самої Кремінної, Кузьміно (3 км на південний захід від Кремінної), Серебрянського лісництва (10 км на південь від Кремінної). та Верхньокам'янське (18 км на південь від Кремінної).

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: ISW

Станом на 8 квітня російські сили продовжували наступати у Бахмуті. На кадрах із геолокацією, опублікованих 7 квітня, видно, що російські сили, ймовірно, просунулися поблизу шосе T0504 на південному заході Бахмуту.

ISW не бачила візуального підтвердження заяв Росії про те, що сили Вагнера контролюють весь центральний Бахмут, а відносно знижена швидкість просування Вагнера у центрі міста вказує на те, що українські сили все ще активно захищають свої позиції у цій частині міста.

Повідомляється, що темпи російських наступальних операцій на лінії фронту Авдіївка-Донецьк знизилися. 8 квітня Генштаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Новокалинове (13 км на північ від Авдіївки) та за 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Північного, Першотравневого, Мар'їнки та Перемоги.

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: ISW

Українські спецнази, розвідка та військово-морські джерела повідомили, що українські сили безуспішно намагалися організувати висадку морського десанту на східному (лівому) березі річки Дніпро 19 жовтня 2022 року для звільнення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Українські офіційні особи заявили The Times, що близько 600 українських військовослужбовців на 30 бронекатерах намагалися висадитися біля ЗАЕС, але лише одна українська група змогла досягти окупованої території через артилерійський вогонь Росії та використання Росією танків для відображення наступу українців. Група відступила назад на західний (правий) берег Дніпра після ближнього тригодинного бою на околиці Енергодару.

Російські джерела продовжували робити припущення про планований український контрнаступ на півдні України, в тому числі висували гіпотезу про можливість висадки українського морського десанту через Каховське водосховище.

Російська окупаційна влада та джерела стверджували, що 8 квітня російська система ППО збила українську ракету над Феодосією на південному сході Криму.

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 9 квітня.Мапа бойових дій в Україні 9 квітня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах