Спалах у небі над Києвом: версії походження незвичного явища

Спалах у небі над Києвом: врсії походження незвичного явища.

Спалах у небі над Києвом: врсії походження незвичного явища. Фото: з відкритих джерел

Події
20 квiтня 2023 10:59
Автор: Дарья Кунец

Вчора, 19 квітня, близько 22:00 години у небі над Києвом був зафіксований яскравий спалах невідомого походження. В місті була оголошена повітряна тривога, а сили ППО за даними КМВА, переведені в бойовий режим. Наразі досі не було офіційного пояснення і єдиної версії щодо природи походження світіння в небі.

Vgorode зібрав всі версії яскравого спалаху над Києвом, які відомі на цей час.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації  

Першими вночі з попередньою інформацією виступила Київська міська військова адміністрація. Вони заявили, що це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Але на ранок оприлюднили більш розгорнуту відповідь про подію.

- Після перевірки та уточнення, інформація щодо ймовірного застосування ворожих літальних апаратів чи повітряного удару ракетним озброєнням не підтвердилася. Але дуже яскраве світіння від падіння невідомого об’єкту викликало у киян хвилювання і занепокоєння. Аби заспокоїти мешканців та гостей столиці, Київська міська військова адміністрація оприлюднила інформацію про ймовірне падіння американського сателіта і з поміткою "попередня інформація"! На той момент даних чи попереджень про можливе входження в атмосферу Землі значного за розмірами космічного тіла від жодного світового аерокосмічного агентства чи астрономічної обсерваторії не було. Проте було попередження від NASA про падіння на Землю їхнього космічного супутника. Зараз, після офіційної заяви NASA ми можемо дати уточнену інформацію – це не був їхній супутник. Що саме це було – мають з’ясувати виключно фахівці, - пояснив Сергій Попко, начальник КМВА.

Слід додати, що в напередодні NASA спростували заяву КМВА про те, що яскравий спалах у небі над Києвом виник через падіння їнього супутника. Про це повідомили BBC News та Reuters.

У NASA заявили, що виникла плутанина через попереднє повідомлення агентства про виведення з орбіти неробочого супутника RHESSI. Згідно з відеотрансляцією NASA, супутник ще не увійшов в атмосферу Землі.

В NASA спростували, що яскравий спалах у небі над Києвом виник через падіння їнього супутника.В NASA спростували, що яскравий спалах у небі над Києвом виник через падіння їнього супутника. Фото: скріншот
Інші версії походження спалаху над Києвом

Чому це не може бути супутник NASA

Відомий некомерційний освітній проект про космос The Alpha Centauri вважає, що над Києвом не згорів супутник NASA.

За їхніми даними, 19 квітня дійсно в атмосферу мав входити апарат NASA RHESSI, який спостерігав сонячні спалахи з 2002 до 2018 року. Але траєкторія його падіння дуже далека від України. На зображенні область відзначена навколо.

The Alpha Centauri припускає, що швидше за все, на Київщині було видно якийсь космічний об'єкт, який згорів у шарах атмосфери.

Траєкторія падіння апарата NASA RHESSI не проходить над Києвом.Траєкторія падіння апарата NASA RHESSI не проходить над Києвом. Фото: скріншот сайту The Alpha Centauri

Високоенергетична акустична подія

Про це повідомляє Головний центр спеціального контролю за космічним агентством України. Він веде контроль за сейсмічною, радіаційною обстановкою та геофізичними явищами.

Так, ДЦСК написав, що 19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами на території України зареєстровано високоенергетичну акустичну подію. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться у Київській області.

Подія, ймовірно, пов'язана з входом космічного тіла до щільних шарів атмосфери, інформація уточнюється.

Повідомлення Головного центру спеціального контролю за космічним агентством України.Повідомлення Головного центру спеціального контролю за космічним агентством України. Фото: скріншот

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах