Карта бойових дій в Україні 29 квітня

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня.

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
29 квiтня 2023 11:09

Сьогодні, 29 квітня, в Україні розпочалася 430-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. У ніч на 28 квітня російські війська завдали серії ракетних ударів по території України.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 29 квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українські військові джерела підтвердили, що російські війська запустили 23 ракети Х-101/Х-555 з літаків Ту-95 над Каспійським морем і завдали удару по об'єктам цивільної інфраструктури в Умані Черкаської області, Дніпра та міста Українка Київської області. ВПС України повідомили, що українська ППО збила 21 з 23 ракет і два БПЛА.

Міноборони Росії ж визнало факт завдання удару і заявило, що російські ВКС завдали скоординованого ракетного удару по точках дислокації українських резервів і вразили всі намічені цілі. На кадрах з геолокацією видно великомасштабні пошкодження житлового будинку в Умані, кількість загиблих досягла 20 мирних жителів, у тому числі дітей станом на 17:00 за місцевим часом 28 квітня.

Міністерство оборони Росії підтвердило призначення віце-адмірала Володимира Воробйова новим командувачем Балтійського флоту 28 квітня після переведення колишнього командувача Балтійського флоту адмірала Віктора Лійна на Тихоокеанський флот.

Президент Росії Володимир Путін 27 квітня підписав указ "Про особливості правового становища деяких категорій іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації", який закріплює умови подальшої масової депортації до Росії мешканців окупованих територій України. Йдеться про визначення осіб, які проживають на окупованих Росією територіях, які заявили про бажання зберегти чинне громадянство і відмовилися прийняти російські паспорти як "іноземні громадяни та особи без громадянства, які нині проживають у Російській Федерації".

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня.Мапа бойових дій в Україні 29 квітня. Фото: ISW

Російські війська продовжували наземні атаки в районі Кремінної і поступово просувалися на північний захід від Кремінної станом на 28 квітня. На кадрах із геолокацією, опублікованих 28 квітня, видно, що російські війська просунулися в районі приблизно за 10 км на північний захід від Кремінної. За повідомленням Генштабу України, російські війська проводили безуспішні наступальні операції у районі н. п. Діброве (5 км на південний захід від Кремінної), Серебрянського лісництва (10 км на південь від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної).

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня.Мапа бойових дій в Україні 29 квітня. Фото: ISW

Російські сили посилюють тиск на трасу Т0504 Костянтинівка-Годин Яр-Бахмут. На кадрах із геолокацією, опублікованих 27 квітня, видно, як російські війська просунулися до Бахмутського індустріального технікуму автомагістралою T0504 на південному заході Бахмута. На інших кадрах із геолокацією видно, як українські сили проводять контрольований відхід з однієї будівлі вздовж траси T0504, що дозволяє припустити, що російські війська також просувалися в цьому районі.

27 квітня російські сили продовжували наземні атаки в Бахмуті та його околицях. Український генеральний штаб повідомив, що російські сили продовжували атаки в межах Бахмута і що українські сили відбивали російські наземні атаки у напрямку Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута).

28 квітня російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії Авдіївка – Донецьк. За даними Генштабу України, українські сили відбили атаки російських наземних військ поблизу Авдіївки, Північного (5 км на захід від Авдіївки), Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки), Красногорівки (22 км на південний захід від Авдіївки), (27 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівка (10 км на південний захід від Донецька).

Станом на 28 квітня українські сили просувалися у західній частині Донецької області. На кадрах із геолокацією, опублікованих 28 квітня, видно, що українські сили просувалися на південний захід від Павлівки (3 км на південний захід від Вугледару).

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня.Мапа бойових дій в Україні 29 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня.Мапа бойових дій в Україні 29 квітня. Фото: ISW

28 квітня російські війська продовжували звичайні вогневі та оборонні операції на півдні України. У Генштабі України зазначили, що російські війська обороняються на херсонському та запорізькому напрямках.

Російські джерела продовжували висловлювати припущення про можливий контрнаступ українських військ через Дніпро у Херсонській області та через Каховське водосховище у Запорізькій області.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 28 квітня, видно, як українські сили завдають ударів по російських позиціях у Корсунці Херсонської області.

Мапа бойових дій в Україні 29 квітня.Мапа бойових дій в Україні 29 квітня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах