Скільки потрібно вживати омега-3, щоб мати гарне здоров’я

Скільки потрібно вживати омега-3, щоб мати гарне здоров’я - фото

Скільки потрібно вживати омега-3, щоб мати гарне здоров’я - фото

Події
04 травня 2023 10:55

Омега-3 жирні кислоти потрібні – це відомо всім, тому нижче ми розберемося, яку користь вони несуть для людського організму.

До групи Омега 3 жирні кислоти відносять: ейкозапентаєнова (ЕПК), докозагексаєнова (ДГК) та альфа-ліноленова (AЛА). Із природних продуктів можна виділити горіхи, лляну олію, жирну рибу.

Вони приносять користь для мозку та серця, а також забирають запалення та роблять захисний барʼєр від хронічних захворювань. Та як би це сумно не звучало, але близько 80% людей не отримують потрібної кількості омега-3 жирних кислот.

Спеціалісти радять вживати 500 мг ЕПК+ДГК щодня. Жінки при надії та ті, що годують грудьми мають збільшити цю дозу до 700 EПК+ДГК на день.

Протидія депресії

Депресія посідає одне з передових місць серед психічних розладів у світі. Щоб розпізнати симптоми зверніть увагу на такі ваші стани: сум, млявість, втрата інтересу до будь-чого, тривога.

Були проведені дослідження і вони показали, що люди, які на постійній основі вживали омега-3 жирні кислоти менше схильні депресувати. А тим людям, які вже потрапити у такий стан, омега-3 допомагає зменшити відчутність цих симптомів. Щоб лікування було найефектівнивнішим, спеціалісти рекомендують вживати ейкозапентаєнову кислоту (EПК)

Користь для очей

ДГК є основним структурним компонентом сітківки ока. Його брак може призвести до погіршення зору. Вживання омега жирних кислот забирає ймовірність утворення жовтої плями, яка є однією з причин пошкодження ока, яке вже неможливо вилікувати.

Вплив на мозок плоду

Омега-3 жирні відіграють важливу роль у рості та розвитку немовлят. Якщо майбутня мама під час вагітності буде вживати достатньо Омега-3, то це допоможе краще працювати для когнітивного розвитку, комунікативності та сприятиме соціальним навичкам, а також зменшуватиме ризик затримки у розвитку.

Зменшує ризик серцевих захворювань

На основі проведених досліджень встановлено, що в областях, де риба переважає у раціоні людей, відзначається низька частота випадків інфаркту та інсульту. Цей ефект пов'язаний з високим вмістом омега-3 в рибі, який виявився корисним для здоров'я серцево-судинної системи.

Омега-3 зменшує прояви метаболічного синдрому

Деякі дослідження показали позитивні результати для людей з метаболічним синдромом. Омега - 3 жирні кислоти допомагають привести в норму рівень цукру у крові, знизити тиск, забрати деякі запалення та інші фактори, які повʼязані із захворюваннями серця.

Омега-3 і шизофренія

Дослідники помітили, що люди, які страждають на психічні розлади мають недостатню кількість омега-3 жирних кислот. Якщо регулярно їх приймати, то, як стверджують спеціалісти, зменшується ризик прояву насильницької поведінки та покращується стан тих людей, які страждають на шизофренію.

Покращують роботу мозку

На основі кількох проведених досліджень було встановлено, що високе споживання жирних кислот омега-3 пов'язане зі зниженням проявів вікового погіршення розумових функцій та ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Астма і омега-3

Кілька досліджень помітили зв’язок між вживанням Омега-3 жирних кислот та зниженням ризику виникнення астми у дітей.

Омега поліпшують стан кісток

Омега 3 жирні кислоти зміцнюють кістки та додають їм кальцію. В теорії це впливає на розвиток остеопорозу. Також ці кислоти допоможуть при артриті.

Омега 3 і шкіра

Важливо відзначити, що ДГК є структурним компонентом шкіри, який забезпечує здоров'я клітинних мембран, що складають більшість шкіри. Крім того, ЕПК сприяє зволоженню шкіри.

Життєву важливість Омега-3 жирних кислот для здоров'я загалом важко переоцінити. Найкращим способом забезпечити їх достатнє споживання є вживання продуктів, багатих на них, наприклад, жирної риби не менше двох разів на тиждень. У випадку відсутності такої можливості, можна приймати дієтичні добавки. Це є доступним і ефективним способом покращити стан свого здоров'я, в тому числі здоров'я шкіри, і, можливо, навіть подовжити тривалість життя, для людей з дефіцитом Омега-3.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах