Карта бойових дій в Україні 14 травня

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.

Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
14 травня 2023 12:04

Сьогодні, 14 травня, в Україні розпочалася 445-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контратаки в районі Бахмута на тлі непідтверджених заяв щодо подальших незначних успіхів України на південний захід від міста станом на 13 травня.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 14 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Російський блогер заявив, що українські сили посіли нові позиції на околиці н. п. Курдюмівка (14 км на південний захід від Бахмута) та відтіснили російські сили у цьому районі за канал Сіверський Донець – Донбас. Військор також заявив, що українські сили просувалися у бік Кліщівки (7 км на південний захід від Бахмута) з боку Предтечино (16 км на південний захід від Бахмута).

Станом на 13 травня ISW не спостерігала візуального підтвердження цих додаткових українських успіхів на південний захід від Бахмуту чи інших місцях у районі Бахмута. Командувач Східного угрупування військ України генерал-полковник Олександр Сирський 13 травня заявив, що українські сили наступають у невстановлених районах фронту, а Генштаб України повідомив, що наразі українські сили ведуть активні дії в районі Бахмута.

Офіційний представник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив 13 травня, що українські війська за три дні контратак звільнили 17,3 квадратних кілометрів території на бахмутському напрямку. За оцінкою ISW станом на 13 травня, під час недавніх контратак українські сили звільнили 16,85 квадратних кілометрів у районі Бахмута.

У ніч із 12 на 13 травня російські сили завдали удару безпілотником "Шахед-131/136" по території України. Генштаб України повідомив, що збив 18 із 22 безпілотників "Шахед-131/136", запущених російськими військами з північного та південного напрямів. Генштаб України повідомив, що безпілотники завдали удару по об'єкту інфраструктури у Хмельницькій області.

Російські ЗМІ повідомили, що 13 травня в Брянській області зазнали аварії два російські вертольоти Мі-8, бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-35, що, за твердженнями деяких російських джерел, було викликано діями української ППО.

На кадрах з геолокацією видно наслідки авіакатастроф у районі Сурестського Мураха та Клинці, приблизно за 50 км від кордону з Україною. Російські воїнкори припустили, що всі чотири літаки розбилися внаслідок скоординованого удару українських засобів ППО, стягнутих до прикордонного району Чернігівської області. Міноборони Росії (МО) на момент публікації поки що не відреагувало на інцидент. Українські офіційні особи також утримуються від коментарів щодо інцидентів.

Російські джерела стверджували, що 12 і 13 травня українські сили завдали ударів по тилових районах Росії в Луганській області за допомогою британських крилатих ракет Storm Shadow, що викликало підвищену стурбованість Росії щодо потенційних можливостей України з націлювання на російську логістику.

13 травня Міноборони Росії заявило, що 12 травня українська авіація завдала удару крилатою ракетою «Штормова тінь» по промислових об'єктах в окупованому Луганську. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 травня, показують наслідки українських ударів за н. п. Ювілейне (7 км на захід від Луганська) 13 травня. Російські джерела широко заявляють, що українські сили також використовували крилаті ракети Storm Shadow під час наступного удару.

Повідомляється, що президента Білорусі Лукашенка госпіталізували до президентської лікарні в Мінську 13 травня. Незалежні білоруські спостерігачі повідомили, що Лукашенка госпіталізовано в Мінську близько 19:00 за місцевим часом 13 травня, але кортеж Лукашенка виїхав з лікарні близько 21:00. Стан здоров'я Лукашенка залишається невідомим.

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: ISW

13 травня російські війська продовжували обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська і на північний захід від Сватового. За даними Генерального штабу України, російські війська намагалися покращити свої тактичні позиції та провели безуспішні наступальні операції у районі н. п. Масютівка Харківської області (13 км на північний схід від Куп'янська) та Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового) та Стельмахівка (15 км на захід від Сватового) у Луганській області.

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: ISW

Станом на 13 травня російські сили досягли незначних успіхів у Бахмуті. Відеозаписи з геолокацією, опубліковані 13 травня, показують, що російські сили досягли незначних успіхів на північному заході Бахмута. Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив 12 травня, що сили "Вагнера" просунулися в Бахмуті на 400 м і що українські сили наразі контролюють два квадратні кілометри міста.

13 травня російські війська продовжували обмежені наступальні операції на фронті Авдіївка-Донецьк. За даними Генерального штабу України, українські війська відбили численні атаки російських військ у районі Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки).

Українські сили діють у районах на північ від Авдіївки, де російські джерела раніше стверджували, що російські сили просунулися на 13 травня. Геолокаційні кадри, опубліковані 12 та 13 травня, показують, що українські сили діють поблизу залізничної лінії на північ від Красногорівки (10 км на північ від Авдіївки) та на захід від Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки).

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: ISW

13 травня російські сили завдали ударів по українських позиціях на півдні України на захід від Гуляйполя. Південне оперативне командування України повідомило, що за останню добу російські сили значно посилили безпілотну розвідку, запустили близько 24 безпілотників уздовж лінії фронту та 88 разів обстріляли українські позиції.

Південне оперативне командування України також заявило, що два російські літаки Су-35 випустили чотири бомби КАБ-500 по Бериславському району.

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 14 травня.Мапа бойових дій в Україні 14 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах