Українці скаржаться на вигадані візити до лікарів через систему Helsi: що коїться

Українці скаржаться на вигадані візити до лікарів через систему Helsi: що коїться.

Українці скаржаться на вигадані візити до лікарів через систему Helsi: що коїться. Фото: з відкритих джерел

Події
14 травня 2023 16:48
Автор: Дарья Кунец

Українці масово повідомляють, що в їхній особистий кабінет Helsi заходять невідомі та відвідують лікарів онлайн. Так, у них в кабінетах відображаються "фейкові" візити до лікарів та обстеження, яких насправді не було.

Про це розповіла киянка Наталка Макогон, пише ТСН.

Вона повідомила, що хтось записався і пройшов консультацію у її сімейного лікаря від її імені.

- Попросила в чоловіка перевірити свій кабінет. Виявилось, у нього крутіше — хтось проходить обстеження, бо стоять записи на флюорографію, аналіз крові, до травматолога і уролога. І мені ця історія не ок, — написала жінка.

Вона каже, що не очікувала, що таке може статися. Адже Helsi - це система, яка містить особисті медичні дані пацієнта та інформацію про його візити до лікаря.

В коментарях до публікації українці з різних регіонів пишуть, що теж стикались з подібною ситуацією.

Що кажуть в Helsi

В Helsi розповіли, що про такі випадки їм відомо. Але пояснили, що за внесення медичних даних відповідають саме лікарі та заклад, у якому вони працюють.

- Окрім них, більше ніхто не може внести медичні дані, прийоми тощо. "Полікуватися" замість когось неможливо просто так: на це потрібна "згода" лікаря, щоб він вніс цей прийом. А завдання Helsi — забезпечити технічну можливість для роботи лікаря і отримання медичних даних пацієнтами. Тобто Helsi є медичним провайдером, він не вносить дані в систему. Це роблять лікарі, - пояснив Євген Донець, СЕО медичної інформаційної системи Helsi.

За його словами, коли користувач системи знаходить у своєму кабінеті некоректні дані — це результат роботи прозорої системи, в якій пацієнт усе контролює.

- Говорити про небезпеку даних невірно. Бо дані пацієнтів не скомпрометовані, адже пацієнт бачить дані, які вніс лікар про нього, навіть якщо дані некоректні. Так і має бути - для того, щоб пацієнт міг контролювати ситуацію зі свого боку, - підкреслив Донець.

Якщо ви виявили некоретні дані треба звернутися до закладу охорони здоров'я або у підтримку Helsi.

Чи може це бути зловживання зі сторони лікарів

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що у процесі роботи лікарів із системою дані про візити можуть з’явитися і помилково, а може бути і зловживанням зі сторони лікарів. За останнє передбачена відповідальність.

В коментарі ТСН у МОЗ зазанчили, що держава постійно моніторить та верифікує дані в Електронній системі хорони здоров'я (ЕСОЗ). НСЗУ аналізує кожен запис та завдяки різним алгоритмам моніторингу, зокрема автоматичному, виявляє невідповідності та порушення між діагнозами та процедурами. За статистикою, близько 10% цільових записів знімаються з оплати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах