Карта бойових дій в Україні 15 травня

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.

Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
15 травня 2023 10:35

Сьогодні, 15 травня, в Україні розпочалася 446-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Дедалі регулярніші серії атак БПЛА та ракетних ударів, ймовірно, є частиною нової російської повітряної кампанії в Україні, спрямованої на зниження здатності українців вести контрнаступні операції в найближчому майбутньому.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У ніч із 13 на 14 травня російські сили завдали чергової серії безпілотних та ракетних ударів по Україні. Українські джерела повідомили, що російські сили запустили в Україну невстановлену кількість безпілотників різних моделей і українські сили знищили 25, у тому числі 18 Shahed 131/136. У Генштабі України зазначили, що російські війська загалом запустили 23 безпілотники Shahed 131/136.

Генштаб України також повідомив, що російські сили запустили з акваторії Чорного моря невстановлену кількість ракет "Калібр", а також невстановлену кількість крилатих ракет Х-101/555/55 і що українські сили збили три ракети Х-101/555/55 ракет. Українські джерела повідомили, що російські сили завдали ракетами С-300 ударів по цивільній інфраструктурі у Тернополі та Миколаєві, а також у Харкові та Золочові у Харківській області.

З 19 квітня російські війська завдали щонайменше 10 серій ударів по всій Україні, особливо у тилових районах. Російські сили застосували значно менше високоточних ракет у цій останній серії ударів порівняно з їхньою невдалою кампанією з критично важливої інфраструктури України з осені 2022 по зиму 2023 року. Поточна російська повітряна кампанія може використовувати набагато менше цих ракет у спробі зберегти обмежені запаси, що залишилися.

14 травня українські сили продовжили контрнаступ у районі Бахмута.

Міністерство оборони Росії (МО) намагається відвернути увагу від недавніх успіхів України під Бахмутом, вихваляючи російські оборонні зусилля проти українських контратак. Міноборони Росії високо оцінило оборонні зусилля 4-ї окремої мотострілецької бригади (2-й армійський корпус Луганської Народної Республіки) на південь від Івановського, 200-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади (14-й армійський корпус, Північний флот) на схід від Богданівки та 6-ї гвардійської бригади. стрілецька дивізія (20-та гвардійська загальновійськова армія, ЗВО) у невстановленому районі на рубежі Соледар-Бахмут.

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: ISW

14 травня російські війська завдали наземних ударів на північний схід від Куп'янська і на рубежі Куп'янськ-Сватове. Як повідомили у Генеральному штабі України, російські війська вели безуспішні наступальні операції у районі н. п. Масютівка (12 км на північний схід від Куп'янська), Синківка (8 км на північний схід від Куп'янська), Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового) та на східній околиці с. Стельмахівка (15 км на північний захід від Сватового).

Російські та українські джерела не повідомляли про якісь російські наземні атаки в районі Кремінної 14 травня. Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров із посиланням на командира чеченського спецназу "Ахмат" спростував повідомлення про те, що українські сили прорвали російські оборонні рубежі в районі Кремінної, але визнав, що українські сили можуть вести диверсійно-розвідувальну діяльність у цьому районі.

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: ISW

Станом на 14 травня російські сили не досягли додаткових підтверджених успіхів у Бахмуті або навколо нього. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції у самому Бахмуті; за 9 км на північний захід від Бахмута в районі Григорівки, Богданівки та Хромового; та за 14 км на південний захід від Бахмута в районі Білої Гори та Предтечино.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив 13 травня, що бойовики "Вагнера" просунулися в Бахмуті на відстань до 500 метрів і що українські сили наразі контролюють 1,78 квадратних кілометри міста.

14 травня російські війська продовжували обмежені наступальні операції на фронті Авдіївка-Донецьк. За даними Генерального штабу України, українські війська відбили численні атаки російських військ у районі Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки)[28]. Офіційний представник Південного угруповання військ (ПВВ) Вадим Астаф'єв заявив, що російські війська перешкоджали проведенню українськими військами розвідувальних операцій у районі Мар'їнки.

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: ISW

14 травня російські війська продовжували обстрілювати райони на захід від Гуляйполя на півдні України. Голова об'єднаного прес-центру Сил Півдня України Наталія Гуменюк заявила, що російські сили намагаються використати морські ракетоносці, безпілотники-камікадзе та розвідувальні безпілотники для відволікання коштів ППО України. Південне оперативне командування України повідомило, що російські сили завдали удару по Кізомису і Станіславу Херсонської області чотирма керованими авіабомбами і по районах Чорнобаївки і Токарівки чотирма боєприпасами, що барражують.

Південне оперативне командування також повідомило, що російський обстріл пошкодив найважливішу інфраструктуру Очаківської Громади.

Депутат від окупаційних військ Запорізької області Володимир Рогов виклав кадри 13 травня із 127-ї російської мотострілецької дивізії (5-та загальновійськова армія, Східний військовий округ) ведуть вогонь запальними боєприпасами в районі Гуляйполя. Міністерство оборони Росії (МО) заявило 14 травня, що російські війська завдали удару по українському складу боєприпасів під Миколаєвом.

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 15 травня.Мапа бойових дій в Україні 15 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах