Карта бойових дій в Україні 16 травня

Карта бойових дій в Україні 16 травня.

Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
16 травня 2023 13:17
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 16 травня, в Україні розпочалася 447-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські офіційні особи визнали обмежені успіхи України на полі бою під час останніх локалізованих контратак у Бахмуті та навколо нього.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 16 травня.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр 15 травня заявила, що за останні кілька днів українські війська здійснили неуточнені наступи в районі Бахмута. Маляр додала, що російські війська розгортають повітряно-десантні сили для захисту флангів Бахмута, імовірно, з інших ділянок фронту. Командувач Східного угруповання військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський охарактеризував локалізовані українські контратаки як перші успіхи України в загальній обороні Бахмута та зазначив, що цю операцію слід сприймати лише як частковий успіх.

Президент України Володимир Зеленський 14 і 15 травня провів зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном і прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, під час яких підтвердили надання додаткової військової допомоги Заходу. Вчора, 15 травня, український і французький уряди опублікували спільну заяву, в якій оголосили, що Франція навчить і оснастить "кілька" українських батальйонів "десятками" броньованих машин і легких танків, включаючи AMX-10RC. У спільній заяві наголошується, що уряд Франції продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу Україні "стільки, скільки буде потрібно". 15 травня уряд Великої Британії підтвердив, що Сунак оголосить про черговий пакет військової допомоги Україні, включаючи надання ударних безпілотних літальних апаратів невизначеної дальності з радіусом дії понад 200 кілометрів, і доставить їх в Україну протягом найближчих місяців. Сунак оголосив, що Велика Британія розпочне розробку програми підготовки українських пілотів до управління винищувачами F-16 і розпочне підготовку початкової групи пілотів протягом літа.

Карта бойових дій в Україні 16 травня.Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: ISW

Російські джерела стверджували, що російські війська захопили Масютівку Харківської області і створили плацдарм на західному березі річки Оскіл. Відомий російський військовий блогер стверджував, що російська десантна група захопила Масютівку і створила плацдарм на протилежному березі річки Оскіл. Інші російські військові блогери стверджували, що російські війська здійснили успішний наліт на українські позиції біля Масютівки і згодом відступили, а повідомлення про створення російського плацдарму не підтверджені. ISW поки не має візуального підтвердження того, що російські війська захопили Масютівку або закріпили позиції десь на західному березі річки Оскіл. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Масютівки, а також Синьківки.

Російські джерела стверджували, що українські війська 15 травня завдали ракетного удару по російських тилових позиціях у місті Луганську.

Карта бойових дій в Україні 16 травня.Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: ISW

15 травня російські війська продовжили штурм Бахмута та його околиць, а українські війська продовжують оборону на бахмутському напрямку. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в 9 км на північний захід від Бахмута в напрямку Григорівки та Богданівки; за 14 км на південний захід від Бахмута в напрямку Іванівське та Предтечине; і в Бахмуті. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що на Бахмутському напрямку російські та українські війська провели 30 бойових зіткнень і понад 300 разів обстріляли українські позиції.

Генштаб України повідомив, що російські війська безуспішно атакували українські позиції в районі Мар’їнки. Російські мілблогери стверджували, що в районі Невельського діє 110-та ОМСБр.

Карта бойових дій в Україні 16 травня.Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 16 травня.Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: ISW

Українська розвідка повідомила, що приблизно 152 000 російських військових на півдні України продовжують оборону перед можливим українським контрнаступом. Представник Головного управління військової розвідки (ГУР) України Андрій Черняк 15 травня заявив, що російські війська не відходять із Запорізької та Херсонської областей.

Карта бойових дій в Україні 16 травня.Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 16 травня.Карта бойових дій в Україні 16 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах