Карта бойових дій в Україні 17 травня

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.

Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
17 травня 2023 10:24

Сьогодні, 17 травня, в Україні розпочалася 448-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські сили, ймовірно, зобов'язалися посилити свої тактичні наступальні дії в районі Бахмута, незважаючи на те, що Україна зосередилася на обмежених і локальних контратаках.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 17 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Глава "ДНР" Денис Пушилін заявив 16 травня, що російські сили посилили свої сили в районі Бахмута для стабілізації ситуації, а відомий російський блогер заявив, що чотири невказані російські батальйони перекинуті на фланги навколо Бахмута, щоб запобігти проривам. Російські заяви про російські підкріплення узгоджуються із заявою заступника міністра оборони України Ганни Маляр від 15 травня про те, що російські сили розгортають додаткові повітряно-десантні сили (ВДВ) для захисту флангів Бахмута, ймовірно, з інших ділянок фронту.

Українські військові продовжують вказувати на те, що Україна проводить набагато більш обмежені операції в районі Бахмуту, ніж російські сили, які, схоже, зосереджені в Бахмуті як відновлені основні зусилля. Маляр заявив 16 травня, що хоча українські війська за останні дні звільнили близько 20 квадратних кілометрів території, російські війська продовжують поступово наступати в Бахмуті.

У ніч із 15 на 16 травня Росія завдала ще одного великомасштабного ракетно-безпілотного удару. Українські джерела повідомили, що російські сили запустили шість балістичних ракет повітряного базування Х-47 "Кинжал" із шести літаків МіГ-31К по Києву, а також дев'ять крилатих ракет "Калібр" та 10 ракет наземного базування С-400 та "Іскандер-М" по інших містах України.

Українська ППО збила всі ракети, у тому числі всі шість "Кинджалів" (неодноразово рекламованих російськими військами як нестримні) та всього дев'ять безпілотників, у тому числі шість "Шахедів-131/136". Незрозуміло, які системи українські сили використовували для збиття "Кинджалів", але раніше українські офіційні особи приписували поразку ракети "Кинжал" американській системі ППО "Патріот" 4 травня.

Командувач об'єднаних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив, що ракетний удар по Києву є восьмим лише за травень місяць. У Міноборони Росії, зокрема, заявили, що один із "Кинджалів" завдав удару по ЗРК "Патріот" у Києві. Про це CNN заявив неназваний представник Міноборони США. що система Patriot, ймовірно, зазнала ушкоджень, але не була знищена, і що США все ще оцінюють ступінь збитків.

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: ISW

16 травня російські війська продовжували обмежені атаки вздовж лінії Сватово-Кременна. За повідомленням Генштабу України, російські війська вели наступальні операції у районі н. п. Масютівка (приблизно 13 км на північний схід від Куп'янська) та Новоселівське (приблизно 16 км на північний захід від Сватового). Російські блогери продовжували стверджувати, що 15 травня невстановлені частини 6-ї загальновійськової армії (Західний військовий округ) захопили Масютівку та відтіснили українські війська через західний берег річки Оскал. На геолокованих російських кадрах, опублікованих 15 травня, видно, як російські безпілотники завдають ударів по українських позиціях на схід від Масютівки. Колишній голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що росіяни не досягли значних успіхів на куп'янському напрямі.

Повідомляється, що російські сили перекидають додаткові сили та техніку з Білорусі для посилення своїх позицій у Луганській області. Незалежна моніторингова організація Білоруський проект "Гаюн" повідомила про перекидання військового вантажу з Брестської області Білорусі у напрямку Луганської області 14 травня.

16 травня російські війська продовжували безуспішні наступальні дії на Кремінсько-Лиманьському напрямі. За повідомленням Генштабу України, українські війська відбили атаки російських військ на Білогорівку (приблизно за 13 км на південь від Кремінної).

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: ISW

Станом на 16 травня російські сили досягли незначних успіхів у Бахмуті. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 травня, показують, що російські сили, ймовірно, досягли незначних успіхів на південному заході Бахмута вздовж дороги, що веде в Хромово (безпосередньо на захід від Бахмута).

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив 15 травня, що бійці Вагнера просунулися в Бахмуті на 220 метрів і що українські сили наразі контролюють 1,59 квадратних кілометри міста. Український Генштаб повідомив, що російські війська продовжували наступальні дії у Бахмуті та провели безрезультатні наступальні дії під Івановським.

16 травня російські сили продовжували обмежені наступальні операції вздовж фронту Авдіївка-Донецьк. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 травня, показують, що російські сили, ймовірно, трохи просунулися в районі Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки). Глава "ДНР" Денис Пушилін заявив 16 травня, що російські війська просуваються в районі Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки) та Авдіївки, де російські сили нібито перебувають "у кроковій доступності" від Авдіївського коксохімічного заводу на північній околиці міста.

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: ISW

Російські сили продовжують панікувати щодо збереження своїх позицій на східному (лівобережжі) Херсонської області напередодні очікуваного українського контрнаступу. 15 травня Міноборони Росії опублікувало відео, в якому стверджується, що російські повітрянодесантні артилерійські підрозділи (ВДВ) обстрілюють українські піхотні частини в лісопарковій зоні на східному березі Дніпра в Херсонській області.

Південне оперативне командування України повідомило, що російські сили випустили чотири бомби КАБ-500 з чотирьох винищувачів Су-35 Бериславом і Кізомисом на правому березі Дніпра.

Російські та українські джерела повідомили про вибухи у Токмаку 16 травня. Окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов звинуватив українські сили у обстрілі Токмака, але український мер Мелітополя Іван Федоров не уточнив причини вибуху.

Українська державна атомна компанія "Енергоатом" повідомила, що російські сили посилюють заходи безпеки на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) та збільшують військову присутність на об'єкті. "Енергоатом" повідомив, що на ЗАЕС перебуває понад 2500 російських військовослужбовців і зазначив, що 15-денна евакуація з Енергодару закінчилася після повернення до міста російських окупаційних чиновників.

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 17 травня.Мапа бойових дій в Україні 17 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах