У блогерів, які публікували відео з роботою ППО у Києві, провели обшуки

У блогерів, які публікували відео з роботою ППО у Києві, провели обшуки.

У блогерів, які публікували відео з роботою ППО у Києві, провели обшуки. Фото: СБУ, колаж Vgorode

Події
17 травня 2023 12:23

У ніч на 16 травня Київ зазнав масованої ракетної атаки, проте завдяки роботі систем ППО прильотів вдалося уникнути. При цьому деякі мешканці столиці зняли та опублікували у соцмережах відео, на яких зафіксовано роботу протиповітряної оборони. Співробітники СБУ швидко дізналися, хто був причетний до цього, і провели у них обшуки.

Нагадаємо, Києвом з шести літаків МіГ-31К було випущено 6 ракет Х-47М2 "Кинджал". За повідомленням прес-служби Повітряних сил ЗСУ, всі ці ракети були збиті.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Під час обстрілу деякі жителі Києва вирішили поспостерігати за тим, як це відбувалося, і зняли атаку на фото та відео, які згодом розлетілися у соцмережах, у тому числі й по російським Telegram-каналам. Оскільки робити це категорично заборонено, адже завдяки таким відео ворог може дізнатися місцезнаходження та специфіку роботи ППО, співробітники СБУ швидко вирахували порушників.

Так, було встановлено особи шести мешканців столиці, які опублікували відео з роботою ППО. До того ж, співробітники спецслужби заблокували роботу онлайн-камер, які не були вимкнені у момент повітряної тривоги та зафіксували роботу української протиповітряної оборони. Ці відеокамери перебувають на балансі кількох столичних комерційних структур. Доступ до відзнятих файлів було відкрито для широкого кола користувачів мережі, подивитися їх можна було на Youtube.

Російські окупанти могли використати всі ці відео для коригування повторних ракетних ударів по Києву.

У фігурантів провели обшуки за місцем проживання, у них вилучили мобільні телефони і комп'ютери, які вони використовували для поширення забороненого контенту.

За фактом несанкціонованого поширення інформації про роботу та розміщення систем ППО (ч. 2 ст. 114-2 КК України) відкрито кримінальне провадження. Продовжується розслідування, під час яких встановлять усі деталі та притягнуть винних до відповідальності.

Фігурантам загрожує до восьми років ув'язнення.

У мережі також з'явилося відео, на якому блогери-порушники визнають свою провину, кажуть, що з ними провели бесіду і що вони розповсюдили відео без злого наміру (можна подивитися з 02:28).

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах