Карта бойових дій в Україні 19 травня

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.

Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
19 травня 2023 10:11

Сьогодні, 19 травня, в Україні розпочалася 450-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили перехопили тактичну ініціативу і досягли тактично значних успіхів у районі Бахмута в контратакуючих діях 18 травня.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 19 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ці операції є продовженням локальних контратак, які українські сили проводять уже кілька днів, і не відбивають початок нової великої операції. Багато російських блогерів стверджували, що українські сили прорвалися з північного заходу через російські оборонні рубежі на південь та південний захід від Івановського (6 км на захід від Бахмута) та на північний захід від Кліщівки (6 км на південний захід від Бахмута).

Офіційний представник ЗСУ полковник Сергій Череватий заявив, що за минулу добу українські сили просунулися на 1700 метрів, а третя окрема штурмова бригада України заявила, що контратаки бригади розширили український виступ у районі Бахмута до 2000 метрів завширшки та 7.

Черевий заявив 18 травня, що українські сили повернули собі ініціативу на полі бою і змушують російські сили реагувати на українські дії, у тому числі шляхом перекидання підрозділів російського ВДВ на фланги Бахмута для захисту від українського наступу.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин 18 травня визнав, що найманці Вагнера не можуть оточити українські сили в Бахмуті через втрату стійких флангів на північ і південь від Бахмута. Пригожин звинуватив Міноборони Росії у втраті вигідних позицій після того, як підлеглі МО частини відступили зі своїх позицій на флангах Бахмута, необхідних для оточення.

Пов'язані з Пригожиним та Вагнером блогери звинувачують російські звичайні сили у військових невдачах у Бахмуті та його околицях. Пригожин безпосередньо звернувся до міністра оборони Росії Сергія Шойга та начальника Генерального штабу Росії генерала армії Валерія Герасимова з проханням утримати село Сакко та Ванцетті ще як мінімум кілька днів.

Спроби Пригожина звинуватити російських військових у невдачах навколо Бахмута змушують деяких ультранаціоналістів звинувачувати його у використанні битви за Бахмут для задоволення особистих амбіцій.

У ніч з 17 на 18 травня російські війська завдали чергового великомасштабного ракетного удару по території України, вдев'яте з початку травня по Києву. Верховний головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний повідомив, що українські сили знищили 29 крилатих ракет, два безпілотники "Шахед-136/131" і два розвідувальні безпілотники.

Кремль продовжує посилювати внутрішні репресивні заходи, які, ймовірно, заохочують самоцензуру та готують російське суспільство до затяжної війни. Президент Росії Володимир Путін 17 травня підписав указ про внесення змін до Положення про ФСБ, які передбачають розширення відповідальності та сфери діяльності ФСБ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО може обговорити можливість надання Україні західних винищувачів на червневій зустрічі міністрів оборони.

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: ISW

18 травня російські війська завдали обмежених наземних ударів на північний схід від Куп'янська і вздовж лінії Сватово-Кременна. За повідомленням Генерального штабу України, російські війська завдали безуспішних наземних ударів поблизу зв. п. Масютівка (13 км на північний схід від Куп'янська), Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового) та Невське (19 км на північний захід від Кремінної).

Російський військор заявив, що російські війська атакували в районі Масютівки та Стельмахівки (15 км на північний захід від Сватового) і не змогли просунутися в районі Новоселівського.

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: ISW

18 травня російські війська провели обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк. Генштаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції у напрямку Північного (5 км на захід від Авдіївки) та Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки). Російський блогер скаржився, що Мар'їнка - єдина ділянка фронту, де просуваються російські війська, а інше джерело стверджувало, що українські сили контролюють менше одного квадратного кілометра території у Мар'їнці.

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: ISW

Російський військор стверджував, що 17 травня українські сили провели невдалий рейд через річку Дніпро у Херсонській області. Мілогер стверджував, що російські сили запобігли висадці українських військ, але активність українців поблизу островів у дельті Дніпра останнім часом посилилася. Українські сили вже деякий час регулярно проводять рейди через річку Дніпро.

Український чиновник заявив, що російські сили штучно підняли рівень води у Каховському водосховищі, перешкоджаючи оборонним операціям Росії. Глава Об'єднаного прес-центру українських сил Півдня Наталія Гуменюк заявила, що російські війська затопили свої позиції на березі водосховища, зазнали втрат і спричинили скандал. Гуменюк також заявив, що російські сили покладаються на вкрадені човни для логістики до островів у дельті Дніпра.

18 травня невідомі, можливо, українські партизани атакували російську залізницю в Криму. Кримська окупаційна влада заявила, що невстановлені "неуповноважені особи" привели в дію саморобний вибуховий пристрій уздовж залізниці на південно-західній околиці Сімферополя в районі Чистенького, внаслідок чого вісім вагонів зійшли з рейок.

Пізніше, 18 травня, Аксьонов оголосив, що влада завершила ремонт колії, і 19 травня залізниця відновить вантажний та пасажирський рух.

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах