Карта бойових дій в Україні 8 червня

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.

Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
08 червня 2023 10:38

Сьогодні, 8 червня, в Україні розпочалася 470-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Через підрив дамби Каховської ГЕС триває евакуація на Херсонщині. Українські сили здійснюють локальні наземні атаки на лінії фронту.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 8 червня.

Руйнування греблі Каховської ГЕС суттєво змінює географію та топографію Херсонської прифронтової ділянки на півдні України. Знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні, зроблені о 04:00 за східноєвропейським часом 7 червня, показують, що повінь сильно руйнує підготовлені російськими оборонні позиції на східному (лівому) березі річки Дніпро, особливо торкаючись позицій росіян на першій лінії в Голій Пристані та Олешках. Різні джерела повідомляють, що Олешки, Гола Пристань, Козачі табори та Дніпряни майже повністю затоплені водою, рівень води в деяких районах піднімається до висоти одноповерхового будинку.

Український штаб, створений для ліквідації наслідків руйнування дамби, повідомив, що станом на 7 червня частково або повністю затоплено 29 населених пунктів, 19 з яких розташовані на підконтрольній Україні території та 10 на окупованій Росією території. Російські джерела опублікували кадри, що свідчать про те, що вода в Новій Каховці почала відступати і опустилася на 30 см. Російські джерела також стверджували, що рівень води в деяких районах знизився на три-чотири метри з позначки 10 метрів. Повідомляється, що рівень води у найближчому Миколаєві підвищився на 70 см станом на 7 червня. Повінь, ймовірно, посилиться та ще більше змінить географію Херсонської області протягом наступних 72 годин.

Руйнування греблі торкається російських військових позицій на східному березі Дніпра. Повінь зруйнувала багато російських польових укріплень на першій лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українських атак. Швидка повінь, ймовірно, змусила російський персонал та військову техніку в основних пунктах зосередження російських військ в Олешках та Голій Пристані відступити. Російські війська раніше використовували ці позиції для обстрілу Херсона та інших населених пунктів на заході (правобережжі) Херсона. Прес-секретар Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк заявила, що російські сили передислокували свій особовий склад та військову техніку на відстань від 5 до 15 кілометрів від зони затоплення, що ставить російські сили поза досяжністю артилерійського вогню деяких населених пунктів на західному (правому) березi. Повінь також знищив російські мінні поля вздовж узбережжя, на кадрах видно, як міни вибухають у паводковій воді. Окупаційний голова Херсонської області Володимир Сальдо, однак, заявив, що руйнація вигідна російській обороні, оскільки це ускладнить просування України через річку. Оцінка ситуації Сальдо ігнорує втрату Росією першої лінії підготовлених укріплень. Кількість російської важкої техніки, втраченої за першу добу затоплення, також неясна.

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW

Російські та українські офіційні особи звинуватили одна одну у пошкодженні аміакопроводу, що проходить через Харківську область, та у витоку аміаку. На кадрах з геолокацією видно велику хмару аміаку, що випливає з ділянки аміакопроводу Тольятті-Одеса на південь від Масютівки Харківської області (12 км на північний схід від Куп'янська). Голова Харківської області Олег Синегубов повідомив, що російські сили випустили шість снарядів по трубопроводу і що російські сили раніше обстрілювали трубопровід 5 і 6 червня. Міністерство оборони Росії заявило, що українські сили навмисне замінували цей район уночі 5 червня. Офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що ремонт трубопроводу займе від одного до трьох місяців. Російські та українські війська нещодавно вели бої біля Масютівки. ISW раніше повідомляла, що російські офіційні особи створили інформаційні умови для звинувачення України у застосуванні хімічної зброї або у проведенні фальшивих атак із використанням хімічної чи радіологічної зброї.

Російські війська продовжували завдавати наземних ударів у районі Кремінної 7 червня. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу самої Кремінної та південніше Кремінної в районі Білогорівки (10 км на південь), Берестова (30 км на південь) та Веселого (32 км на південь). Російське джерело стверджувало, що 6 червня російські війська атакували Новоселівське (13 км на північний схід від Сватового) і просунулися в районі Білогорівки.

Карта бойових дій в Україні 8 червня фото 1Карта бойових дій в Україні 8 червня фото 1

Українські офіційні особи вказали, що українські сили проводять наступальні операції на бахмутському напрямку станом на 7 червня. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила 7 червня, що українські сили поблизу Бахмута перейшли від оборонних операцій до наступальних і просунулися вiд 200 до 1000 метрів у різні невказані області за минулий день. Маляр також зазначила, що російські сили перекидають резерви до Бахмуту для підготовки до проведення глибокоешелонованої оборони і деякі частини Вагнера залишаються в тилу росіян.

Командувач Східної групи військ України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські війська просуваються на флангах Бахмута, а російські війська втрачають деякі невказані позиції. Російські військові блогери стверджують, що українські війська ведуть контратаки на південний захід від Бахмута в районі Кліщеївка (6 км на південний захід), на північний захід від Бахмута в районі Оріхово-Василівка (10 км на північний захід) і в районі Берхівки (6 на північний захід), а також на північний схід від Бахмута в районі Яковлівка (15 км на північний схід). Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили українські атаки на кілька населених пунктів на околиці Бахмута. Генштаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції у напрямку Кліщiївка, Оріхово-Василівка, Іванівське (5 км на південний захід від Бахмута) та Північне (20 км на південний захід від Бахмута).

Російські сили продовжували обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк 7 червня. Український Генштаб повідомив, що російські сили провели безуспішні наступальні операції у напрямку Авдіївки та що українські сили відбили 13 російських наземних атак у Мар'їнці (на південно-західній околиці Донецька). Російські військові блогери стверджували, що українські війська контратакували на північно-західній околиці Донецька в районі Невельського, Водяного та Опитного та що українські війська відступили з району Опитного із втратами. Міноборони Росії заявило, що російські війська завдали удару по двох українських складах пального в Авдіївці та знищили їх.

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW

Російські джерела продовжували стверджувати, що 7 червня українські сили завдали наземних ударів по адміністративному кордону між Донецькою та Запорізькою областями. Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що російські сили відбили українські атаки на південний захід від Великої Новосілки, і підтвердило, що російські сили контролюють Новодонецьке (12 км на південний схід від Великої Новосілки).

Російські джерела стверджували, що 6 червня російські війська відбили нові атаки українських військ на Новодонецьке, і стверджували, що українські сили досягли «змінних успіхів» на південний захід від Великої Новосілки. Російський воєнкор стверджував, що українська тактична група просунулась на один кілометр і досягла тактичної висоти на південний захід від Великої Новосілки. Росіяни повідомляли, що Східні військові підрозділи 60-ї окремої мотострілецької бригади (5-а загальновійськова армія) та 127-ї мотострілецької дивізії (5-а загальновійськова армія), а саме 143-й мотострілецький полк, 114-й гвардійський мотострілецький полк 394-й мотострілковий полк – діють на напрямі Времівка – Велика Новосілка.

Залеський додав, що російська 37-а окрема гвардійська мотострілецька бригада (36-а загальновійськова армія), підрозділи оперативно-бойового тактичного з'єднання ополчення Донецької Народної Республіки (ДНР) «Каскад» та інші невстановлені підрозділи ДНР відбивали українські атаки на Велику Новосілку. Залеський зазначив, що підрозділи 29-ї загальновійськової армії раніше зупиняли наступ українських військ у районі Павлівки (45 км на південний захід від Донецька).

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 8 червня.Мапа бойових дій в Україні 8 червня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах