Петра та Павла 2023: коли святкують, традиції та звичаї, що не можна робити

Петра та Павла 2023: коли відзначають, що не можна робити, традиції та звичаї -

Петра та Павла 2023: коли відзначають, що не можна робити, традиції та звичаї - фото: dyvensvit.org

Події
11 липня 2023 12:16

День Петра та Павла вважається одним із найважливіших літніх православних свят. У Петропавлів день віряни вшановують двох святих апостолів, які вважаються прикладом праведності та відданості Христу.

Апостолів Петра та Павла вважають головними учнями Ісуса Христа. Вони займають особливу нішу серед православних святих як найвідданіші вірі. Навіть під час гонінь на християн Петро і Павло залишились вірними Богові, а після загибелі були визнані мучениками.

Відоме у народі свято під назвами Петро і Павло чи Петропавлів день відзначається 12 липня. Йому передує двотижневий пост, який триває з 28 червня до 11 липня.

Історія

Фігури Петра та Павла дуже важливі для християнського світу. Петро, ​​будучи вихідцем із сім'ї простих рибалок і Павло, син знатних батьків, відрізнялися характерами та походженням, але їх поєднує пристрасне шанування та проповідування віри.

При народженні Петро отримав ім'я Симон і частка його, здавалося, була очевидною – стати рибалкою. Життя звело його з Ісусом завдяки його братові – Андрію Первозванному. Саме він познайомив Петра із Христом. Від Ісуса Симон і отримав ім'я Петро, ​​що означає "камінь", "скеля".

Згодом Петро став вірним учнем Спасителя. Разом з ним апостол був у Гефсиманському саду, захищаючи Ісуса від тих, хто прийшов заарештовувати його. Коли ж Христа арештували, страх так опанував Петра, що апостол тричі зрікся свого Вчителя тієї страшної ночі. Однак Петро знайшов у собі сили покаятися і Ісус вибачив його.

Петро був першим, хто прийшов до труни Спасителя, став свідком його чудового воскресіння. Після цього, як і інші учні Ісуса, він вирушив світом проповідувати християнство, за що й прийняв мученицьку смерть на хресті, де був розіп'ятий униз головою.

Павло, що при народженні одержав ім'я Савл, не застав його за земного життя. Спочатку він взагалі був гонителем християнства. Але все змінила його подорож до Дамаску, коли йому з'явився Ісус, покликавши не гнати від себе Бога. Водночас яскраве світло, яке супроводжувало слова Христа, засліпило Павла. Але, виконавши волю Господа, він був хрещений, а після обмивання у воді знову прозрів.

Незабаром за свої проповіді Павло і сам став гнаний, його часто арештовували, а згодом і зовсім стратили. Павла не розіп'яли на хресті, оскільки він не був римським громадянином, а стратили шляхом відсікання голови.

Вважається, що його страта відбулася рівно через день чи рік після страти Петра. Віряни почали шанувати великомучеників одразу після їхньої страти. Відзначати день Петра та Павла розпочали 12 липня 258 року, коли їхні мощі були перенесені до Риму. З появою у 324 році перших храмів у Римі та Константинополі, збудованих на честь апостолів, день їхнього шанування став великим святом.

Традиції та звичаї

Велике свято Перта та Павла ознаменовує закінчення поста, завдяки чому віряни можуть відсвяткувати цей день галасливим сімейним застіллям.

Молоді люди водили хороводи, влаштовували гуляння та ігри, а також зустрічали схід сонця, адже слов'яни цього дня пов'язували із поклонінням небесному світилу. Цей день також був особливим для рибалок, які молилися святому Петру за добрий улов.

Звичайно ж, віруючі відвідували храми, де згадували подвиг та вчення Петра та Павла, сповідалися, причащалися та молилися за здоров'я рідних та близьких.

До цього дня ретельно готувалися, прибирали свої житла, плели вінки з польових трав, з якими ходили до храмів, а також пекли коржики, звані мандариками, як дань пам'яті мандрівкам Петра та Павла.

Також серед наших предків була популярна приказка: "Петро і Павло час збавив". Адже тепер дні стають коротшими, а ночі довшими.

Настання дня Петра і Павла означало, що половина літа вже минула і настав час готуватися до осені.

Що не можна робити

Це свято потрібно провести зі світлими думками, без злості та поганих помислів. Варто уникати конфліктів та відзначити свято у родинному колі. Незважаючи на закінчення посту, не рекомендується переїдати та вживати алкоголь.

У Петропавлів день варто відкласти всю роботу по дому та уникати купання біля водойм. Також під час свята заборонено вінчатися. Найкраще цей день присвятити відпочинку на природі разом із родиною.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах