В Києві знищують унікальне озеро під забудову

У Києві забудовники знищують унікальне озеро -

У Києві забудовники знищують унікальне озеро - фото: facebook.com/groups/TheFishingInKiev

Події
09 серпня 2023 15:31
Автор: София Бакун

Синє озеро катастрофічно обміліло.

Озеро Синє – одне з найвідоміших озер столиці, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період. Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Як повідомив активіст Владислав Якименко, ще минулого року озеро було відносно повноводним. На початку повномасштабного вторгення, бійці територіальної оборони без проблем його наповнили, з труби котра туди виходить. Проте зараз, коли відбуваються повені та випадає рекордна кількість опадів, озеро пересушене. 

Активіст підозрює, що озеро висушують цілеспрямовано, руками комунального підприємства "Плесо", котре давно отримало винагороду за це та руками тих, хто мовчить про цей злочин.

До слова, в КМДА обіцяли відновити Синє озеро. За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро дуже сильно обміліло. Його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає. Тож було прийняте рішення очистити озеро на глибину 5 метрів для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан вже у цьому році.

Проте за словами Владислава Якименка, комунальники не виконують ці умови, адже, коли озеро висохне - земельну ділянку можна віддати забудовникам.

Наразі на території "Плесо" Дніпровська окружна прокуратура проводить обшук та підозрює КП у нераціональному витрачанні бюджетних коштів.

Нагадаємо, біля метро "Героїв Дніпра" у Києві з'явилася оновлена зелена зона. Для того щоб її організувати було демонтовано 160 МАФів. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах