Влада відмовилася від будівництва головного військового цвинтаря України в Києві

Влада відмовилася від будівництва головного військового цвинтаря України в Києві.

Влада відмовилася від будівництва головного військового цвинтаря України в Києві. Ілюстративне фото: unn.com.ua

Події
21 серпня 2023 20:14

Національний військовий меморіальний цвинтар буде створено в Україні, але перебуватиме він не у Києві, а у Фастівському районі Київської області.

Нагадаємо історію створення головного військового цвинтаря країни. Першим місцем, в якому хотіли створити такий цвинтар, була Лиса гора - історична місцевість неподалік Видубичів у Києві, про це Vgorode вже писав. Проте пропозиція Кабінету Міністрів створити пантеон на Лисій горі викликала великі протести громадськості та екологів, тож від нього відмовилися.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Потім влада запропонувала створити такий меморіал у Биківні. Передбачалося, що військовий цвинтар буде створено поряд із Національним історико-меморіальним заповідником "Биківнянські могили".

І ось тепер місце розташування цвинтаря знову змінилося. Згідно з новим рішенням уряду, Національний військовий меморіальний цвинтар буде не в Києві, а в області. На офіційному сайті Кабміну опубліковано документ, з якого стає зрозумілим, що з ініціативою не будувати військовий цвинтар у Києві виступило Міністерство у справах ветеранів України. У відомстві запропонували створити меморіал на території Гатненської сільської територіальної громади у Фастівському районі Київської області.

Вказані у документі терміни показують, що зі створенням меморіалу не поспішають – проект будівництва мають підготувати лише до 30 липня 2025 року.

Кабмін погодився з пропозицією Мінветеранів, тому вже очевидно, що у Києві цього цвинтаря не буде.

Нагадаємо також, що новий військовий цвинтар створять на зразок знаменитого Арлінгтонського цвинтаря у Сполучених Штатах. Україна візьме досвід Арлінгтонського національного цвинтаря у США, коли створюватиметься національний військовий цвинтар в Україні. Про це заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна в інтерв'ю CNN під час візиту до США.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах