Що відомо про конфлікт між Україною та Польщею

Що відомо про конфлікт між Україною та Польщею -

Що відомо про конфлікт між Україною та Польщею - фото: Getty Images

Події
22 вересня 2023 14:50
Автор: София Бакун

Нещодавно президент Польщі Анджей Дуда порівняв Україну з потопельником, який тягне на дно свого рятівника, тобто західного сусіда.

Стало відомо, що Київ і Варшава зайшли у дипломатичний конфлікт через імпорт українського зерна. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У чому ж причина?

Польсько-українському конфлікту передувала передвиборна динаміка в Польщі.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії на територію України, українські порти у Чорному морі були заблоковані. Тому Україна, ожин з найбільших у світі експортерів зерна, знайшла підтримку та альтернативні маршрути постачання злакових через Польщу та Румунію.

Натомість перевантаження зерна на ринках цих країн спричинило тиск на фермерів та вплинуло на ціни та можливості зберігання зернових. У країнах відбувалися місцеві протести проти уряду, що повпливав на становлення такої ситуації.

Польська політична партія "Право і справедливість", представником якої є чинний президент, планує здобути перемогу у виборах, які відбудуться 15 жовтня. Шляхом підтримки ембарго на українське зерно, консерватори прагнуть одержати голоси фермерів, які допоможуть їм отримати парламентську більшість.

Які можливі наслідки?

Глава Міноборони Чехії Яна Чернохова порадила країнам-учасницям конфлікту попросити вибачення одна в одної, щоб уникнути напруги та подальшого розгортання сутички.

За словами колишнього посла України при ЄС Костянтина Єлісєєва, українська влада обрала хибну стратегію у комунікації з Варшавою в умовах "зернової кризи", адже без підтримки Польщі Україна втартить ще одного союзника.

А ось інвестиційний банкір Сергій Фурса засудив Дуду за те, що другий змушує всю польську державу працювати на інтереси його партії. Попри те, що його однопартійці дуже активно заробляють на українських мігрантах, проти яких не менш активно виступає правляча сила.

Як вирішується конфлікт?

Нещодавно Володимир Зеленський та Анджей Дуда прибули до Нью-Йорку для участі в Генасамблеї ООН. Де Дуда повідомив про плани відстоювати ембарго на імпорт українського зерна.

У відповідь на такі плани Польщі, президент України у своєму виступі з трибуни Генасамблеї, недвозначно натякнув, що "дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер".

До того ж, речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив, що Польща наразі не постачає Україні зброю для боротьби проти РФ, бо зосередилася на власному переозброєнні. А також додав, що влада Польщі "не допустить домінування українських олігархів на польському ринку зерна".

Попри це, за словами Дуди, Польща готова підтримувати Україну скільки потрібно.

Таким чином, результати засідання виявилися безрезультатними у вирішенні цього конфлікту. Натомість, Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини, які продовжили заборону на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії про скасування обмежень.

Нагадаємо, у Києві готуються розгортати "пункти незламності". 462 пункти надання допомоги перебувають у стані готовності до нового опалювального сезону. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах