Росія домовляється із Китаєм про будівництво підводного тунелю до Криму

Росія домовляється із Китаєм про будівництво підводного тунелю до Криму.

Росія домовляється із Китаєм про будівництво підводного тунелю до Криму. Фото: twitter.com/Podolyak_M

Події
24 листопада 2023 13:39

Російські та китайські бізнесмени, які пов'язані з урядом, провели таємні переговори. Вони обговорювали плани будівництва підводного тунелю, який з'єднає Росію з Кримом. Транспортний маршрут може захищати від атак з боку України.

Про це свідчать повідомлення, перехоплені українськими службами безпеки, пише The Washington Post.

Відомо, що переговори між бізнесменами відбулись наприкінці жовтня. Росія стурбована щодо безпеки мосту через Керченську протоку. Міст служив ключовою логістичною лінією для російських військових, але двічі зазнав бомбардувань України та залишився вразливою ціллю.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Росія хоче зберегти контроль над Кримом, який незаконно анексувала у 2014 році. Також Москва стає залежною від Китаю як джерела глобальної підтримки.

Офіційні особи США та інженерні експерти зазначають, що будівництво тунелю біля наявного мосту зіткнеться з величезними перешкодами. Також, роботи такого масштабу, ймовірно, коштують мільярди доларів й триватимуть роками. 

Експерти додають, що у Росії є чіткі причини для реалізації тунелю.

- Росія стикається з ризиком того, що Україна намагатиметься зірвати Керченський міст протягом наступних років, - сказав Олександр Габуєв, експерт із відносин між Москвою та Пекіном Центру Карнегі Росія Євразія.

Такий проєкт може створити політичні та фінансові ризики для Китаю, адже компанії можуть потрапити в пастку економічних санкцій, які США та Євросоюз наклали на Москву. Зазначимо, що Китай офіційно не визнавав анексію Криму Росією.

Однак, перехоплені листи свідчать, що одна з найбільших компаній Китаю готова взяти участь у проєкті зі створення тунелю, пише WP. Повідомлення надали виданню українські чиновники, які сподівалися викрити проєкт і потенційну участь Китаю.

- Електронні листи, які поширювали офіційні особи консорціуму в останні тижні, згадують зустрічі з китайськими делегатами в Криму. В одному від 4 жовтня йдеться про те, що Китайська залізнична будівельна корпорація CRCC "готова забезпечити будівництво залізничних і дорожніх об’єктів будь-якої складності в Кримському регіоні, пише WP.

Експерти вважають, що Керченський тунель не вдасться завершити вчасно. До того ж через ймовірну загрозу нападу, Росія та Китай не зможуть використовувати нові методи будівництва та використовувати днопоглиблювальні судна на поверхні води.

Нагадаємо, на Керченському мосту в анексованому Криму пролунав вибух і почалася сильна пожежа.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах