Підвищення пенсій: кому і коли перерахують виплати

Підвищення пенсій: кому і коли перерахують виплати.

Підвищення пенсій: кому і коли перерахують виплати. Фото: Westend61 gettyimages.com

Події
08 грудня 2023 12:00

В Україні відбудеться індексація пенсій у 2024 році. Відтепер система нарахування пенсій стане бальною. Підвищення пенсій очікується в січні, березні та липні. 

Пенсії перерахують всім громадянам, які вийшли на пенсію пізніше ніж через три роки після відповідної реформи, про це повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович у NV.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За останні три роки пенсії почали більш-менш відповідати ринковій вартості. А всі пенсії, які були до того, нараховувались за заниженими коефіцієнтами, меншими за реальну вартість.

Бальна система нарахування пенсій:

Міністерка пояснила, що бальна система вирівнює різницю в розмірах пенсій за однаковий стаж для осіб, які досягли пенсійного віку в різні періоди.

- Новий розрахунок передбачає, що за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок або працювала, буде вирахувано співвідношення її заробітної плати і середньої, яка була на той місяць у той рік. Тобто, планується розрахувати реальну купівельну спроможність. Якщо ми отримаємо суму на рівні середньої зарплати, за це буде людині нараховано 10 балів. Якщо більше, то 11-12 балів, тобто пропорційно. Або, навпаки, менше, – розповіла Жолнович.

Кожен українець матиме унікальну загальну кількість балів. Завдяки цьому можна буде щорічно оцінювати та порівнювати відповідний показник із середньою заробітною платою в певному році та індексувати пенсію.

Зазначається, що суттєвої індексації пенсій у 2024 році не буде, адже необхідно близько 300 мільярдів гривень. При цьому держава виділила лише 100 мільярди гривень. Тому в контексті підвищення пенсій акцент буде зроблено на тих, хто отримує найменші виплати, а це близько 60% пенсіонерів.

Підвищення пенсій 2024 року:

Підвищення пенсій відбудеться у три етапи - в січні, березні та липні.

  • У січні пенсії підвищать тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію;
  • у січні та липні пенсію перерахують тим, хто отримує мінімальну пенсію у 65 років із повним страховим стажем. Це чоловіки, які мають 35 років стажу, і жінки, які мають 30 років стажу;
  • у березні пенсії підвищать усім, чиї виплати мають індексувати за планом. 

Нагадаємо, в Україні нараховуватимуть пенсію за новими правилами. Дехто з українців вже не зможе піти на заслужений відпочинок у 60 років. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах