Китайський Новий рік 2024: коли і як святкують

Китайський Новий рік 2024: коли і як святкують.

Китайський Новий рік 2024: коли і як святкують. Фото:gettyimages.com, a.v.Photography

Події
02 лютого 12:55

Хоч українці вже і зустріли 2024 рік, та китайський народ ще готується святкевати одне з найголовніших свят культури жителів Піднебесної – Китайський Новий рік. Vgorode розповість, коли і як cвяткують Китайський Новий рік, а також які обмеження через це відчують українці.

Коли буде Китайський Новий рік у 2024 році

У 2023-му зимове сонцестояння було 22 грудня, тож другий молодик після цієї дати припадає на 10 лютого 2024 року. І саме в цю дату в Китаї святкуватимуть Новий рік за східним календарем. А закінчиться він 28 січня 2025 року.

Зазначимо, що для китайців це буде 4721 рік, а не 2024, як у нас.

Рік кого буде 2024?

За східним календарем 10 лютого 2024 починається час Зеленого Дерев'яного Дракона. Символ наступного року символізує енергію, владу. У країнах Азії це найсильніший знак. Однак 2024 - рік Дерев'яного Дракона, а значить він матиме м'якість і делікатність поведінки, тому з ним можна буде порозумітися. 

Як святкують 

У це свято за одним столом збирається уся родина і застілля обов'язково повинно бути багатим, щоби наступний рік видався вдалим і всі члени сім'ї були здоровими. На святковому столі обов’язково мають бути м'ясні, рибні та курячі страви, багато рису, а також цзяоцзи – традиційні китайські пельмені. У перший же день Китайського нового року прийнято в окрему тарілку накладати трохи їжі, аби задобрити міфічне чудовисько Нянь («рік» китайською).

В Китаї Новий рік є одним із найочікуваніших свят в році, тож його відзначають увесь тиждень. Заведено ходити в гості до сусідів, родичів і друзів. Збираючись на таку гостину, треба подарувати господарям два мандарини. А коли гості йдуть, господарі теж дарують два інших мандарини. Таким чином господарі і гості обмінюються символами фінансового добробуту.

Завершують святкування Нового року гучними феєрверками та петардами. У Китаї народ вірить, що це відлякує злих духів й тоді вони не зможуть переступити поріг їхнього будинку впродовж року.

Традиції

Напередодні Китайського нового року прийнято ретельно прибрати своє житло. Народ вірить, що таким чином можна привернути удачу в своє житло, а також очистити своє життя від будь-яких невдач і звільнити місце для щастя.

Щоби захистити себе і дім від міфічного чудовиська Нянь, люди обклеюють будинки зовні красивими візерунками з червоного паперу, парними написами і картинами з побажаннями щастя, здоров'я і довголіття, а також розвішують червоні ліхтарі.

Також у Китайський новий рік заведено дарувати подарунки з парних предметів, що символізують єдність і сімейну гармонію (в тому числі й два мандарини). При цьому потрібно уникати цифри «чотири», адже вона асоціюється у китайців зі смертю.

Як Китайський Новий рік вплине на українців

Щорічно під час святкування Китайського Нового року українці мають проблеми з замовленнями товарів з Китаю. Цього року, наприклад, вже не можна оформити замовлення з 1 по 20 лютого. Його просто не приймають. 

Тож китайські посилочки замовити зможемо вже після 20 лютого.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах