Продовжуються протести проти імені Чайковського у назві консерваторії на Майдані Незалежності

Продовжуються протести проти імені Чайковського у назві консерваторії на Майдані Незалежності.

Продовжуються протести проти імені Чайковського у назві консерваторії на Майдані Незалежності. Фото: Elias Spricht/Facebook

Події
27 лютого 20:05

Деякі викладачі та студенти консерваторії продовжують обурюватися тим, що вищий навчальний заклад названий ім'ям російського композитора Петра Чайковського.

Незважаючи на тиск, який чинять на керівництво консерваторії, там не хочуть позбавляти навчальний заклад імені композитора. При цьому частина музикантів обурюється. Так, розповів "Українській правді" композитор Ілля Разумейко, петербурзький оркестр приїхав до Маріуполя і на площі перед зруйнованим драмтеатром грав симфонію Чайковського, крім того, у захопленому російськими військами Цхінвалі 2008-го теж грали його ж. Тому, робить висновок композитор, "це тупо їхній імперський інструмент".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації

26 лютого Разумейко вийшов на одиночний пікет до будівлі НМАУ на Майдані Незалежності. У руках він тримав плакат із написом: "Малоросійська НМАУ – ганьба для України".

На його думку, "всередині цієї будівлі на Майдані – дух Росії. Це найжахливіше. Ти відчиняєш двері – а звідти СРСР, Росія у найгіршому вигляді".

Також Разумейко розповів, що після минулорічних студентських та викладацьких протестів, кілька викладачів звільнилися, а до пасіонарних студентів "застосовують такі репресії, наприклад, як ненадання місця до аспірантури чи магістратури".

Також днями колеги Разумейка опублікували відкрите звернення, в якому висловили незгоду з круглим столом, що пройшов у музакадемії. Ідея круглого столу - як би повернути додому видатних українців, "приватизованих" Росією. У списку цих імен, крім Чайковського, також Казимир Малевич, Ілля Рєпін, Іван Айвазовський та ін.

Звернення підтримали близько 580 осіб, у тому числі як мінімум 20 композиторів. На їхню думку Чайковський має залишатися російським, і говорити про нього як про українського композитора неправильно.

Нагадаємо, ця історія триває з 2022 року. Деякі студенти та активісти консерваторії у Києві виступають проти імені Чайковського у назві. При цьому трудовий колектив Національної музичної академії України вирішив на своїх зборах, що ім'я Петра Ілліча Чайковського з назви не прибиратимуть. Мінкульт розчарувався цим рішенням.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах