Хочете почати бігати? Обов'язково оберіть правильне взуття

Хочете почати бігати? Обов'язково оберіть правильне взуття - фото

Хочете почати бігати? Обов'язково оберіть правильне взуття - фото

Події
06 березня 17:07

Зібралися на пробіжку — одразу подбайте про бігові кросівки. На відміну від повсякденних моделей вони забезпечують якісну амортизацію, підтримку стопи, захищають від травм. Це допомагає значно покращити ефект тренування, досягти потрібного результату.

Що треба враховувати, перш ніж купити кросівки для бігу

Як відомо, всі кросівки ділять на 2 великі категорії:

  • Для повсякденного носіння - стильні, красиво виглядають, але на велике навантаження не розраховані. Якщо вони регулярно бігати, вони швидко порвуться.
  • Для спорту - це взуття не тільки для бігу, а й футболу, баскетболу, стрибків у висоту, важкої атлетики тощо. Кожен із цих видів спорту має свої особливості, і потребує спеціальних кросівок, які допоможуть ефективно тренуватися (спринтеру — бігати, пауерліфтеру — піднімати ваги, стрибуну — брати висоту).
  • Таким чином, якщо зібралися на пробіжку, треба купувати не просто спортивні кросівки, а взуття, створене спеціально для бігу.

Що буде, якщо неправильно вибрати кросівки?

Правильно підібрані бігові кросівки забезпечують максимальний комфорт під час пробіжки. Вони гасять удар стопи об поверхню, покращують її відштовхування від землі, надійно фіксують ногу, що допомагає уникнути травм, а також знімають навантаження з кісточки та хребта.

Кросівки, створені не для бігу, не тільки зношуються раніше, а й шкодять:

  • Збільшують кількість зусиль та енергетичних витрат, що призводить до втоми, спотикань і навіть падінь.
  • Пошкоджують суглоби через нерівномірне та неправильне навантаження, що призводить до їх передчасного зносу.
  • Викликають біль у стопах, гомілках і навіть колінах під час пробіжки через відсутність відповідної амортизації та підтримки. Людина менше пробіжить, раніше припинивши тренування.
  • Негативно позначається на техніці бігу та ефективності занять.
  • Якщо бігати в кросівках, які для цього не призначені, прогрес буде повільним або відсутнім. Імовірність, що людина перестане тренуватись, висока.

Що треба враховувати, вибираючи взуття для бігу

Перш ніж купити кросівки, відразу визначте, де саме бігатимете. Якщо по тротуару, потрібне взуття з гарною амортизацією, яке пом'якшує удари об тверду поверхню.

Коли плануєте бігати в лісі або парку стежками, візьміть взуття з глибоким протектором, а якщо перетнуті місцевості — кросівки для трейлу. Вони відрізняються від звичайних бігових тим, що мають міцнішу підошву з великими шипами, що забезпечують відмінне зчеплення з ґрунтом, захист від гострого каміння, гілок. Для асфальту таке взуття не підійде, бо шипи будуть незручні та швидко зітруться.

Також зверніть увагу на такі моменти:

  • П'ята повинна бути закруглена нагору, щоб забезпечувати плавний перекат стопи.
  • Амортизація, яка пом'якшує удари стопи об поверхню та забезпечує хороший відскок, має бути на висоті.
  • Ширина підошви має бути більш-менш однаковою по всій довжині, щоб забезпечити рівномірний розподіл навантаження.
  • П'ятка не повинна ковзати взуття. Кросівки повинні надійно фіксувати стопу, щоб запобігти її пошкодженню.
  • Кросівки в жодному разі не повинні тиснути. Занадто сильний тиск під час бігу травмує стопи, призводить до появи пухирів, мозолів. Також можуть злізти нігті великих пальців стопи.
  • Кросівки не повинні бути важкими, інакше важко бігати.

Для літа вибирайте вироби із сітчастим верхом, що забезпечує гарну вентиляцію. Зверніть увагу на міцність сітки, щоб вона не порвалася після 2-3 пробіжок. Хороші показники у верху, зробленого з переробленого пластику, який також добре пропускає повітря, не парить. Таке взуття пропонують багато відомих брендів, у тому числі Asics та інші бренди.

Якщо плануєте бігати в погану погоду, коли мрячить дощ або навколо багато калюж, холодно, купіть кросівки з натуральної або штучної шкіри, поліестеру. Простежте, щоб вони були водонепроникними, з гарною вентиляцією та зчепленням.

Де купити гарні кросівки для бігу?

Якщо ви справді шукаєте хороші кросівки для бігу, купуйте продукцію відомих брендів. Вони вкладають величезні гроші в розробку взуття, яке робить тренування максимально ефективним. Детальніше можна ознайомитись з біговими кросівками Adidas, Puma, Asics на PRM, який пропонує оригінальний товар відомих брендів за доступною ціною.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах