На Київщині льотчик ЗСУ перед смертю героїчно відвів падаючий літак від села

На Київщині льотчик ЗСУ перед смертю героїчно відвів падаючий літак від села.

На Київщині льотчик ЗСУ перед смертю героїчно відвів падаючий літак від села. Фото: armyinform.com.ua

Події
30 квiтня 2022 20:33

На Київщині український льотчик Геннадій Матуляк героїчно вивів падаючий літак від села, де знаходилося безліч мирних жителів.

Сталося це ще на початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Геннадій із першого дня, 24 лютого, воював проти російських загарбників. Він літав над Херсонщиною, над Миколаївською областю, де проживав, та над Київщиною. Вранці 25 лютого льотчик знищив колону військової техніки, після чого продовжив працювати на Київщині, пише "АрміяInform".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Його дружина Ольга розповідає, що після першого дня бойових дій не могла з ним зв'язатися та сподівалася, що у нього просто немає часу чи зв'язку. Проте потім її надії зникли - у соцмережах її знайшла мешканка одного із сіл Вишгородського району, яка поцікавилася, чи не вона дружина Геннадія, і надіслала фото вцілілої сторінки з його паспорта.

Фото вцілілої сторінки із паспорта Геннадія.Фото вцілілої сторінки із паспорта Геннадія. Фото: armyinform.com.ua

Як вдалося згодом з'ясувати, льотчик героїчно загинув того дня на Київщині. Близько 07:00 над селом відбувся повітряний бій, під час якого російський винищувач потрапив у літак Геннадія. Тоді наш льотчик почав відводити літак від села та розважального комплексу, який був поруч, маючи намір згодом катапультуватися. Проте врятуватися він не встиг - у нього потрапили вдруге, через що літак спалахнув.

Місцеві жителі розповіли, що спостерігали, як літак ЗСУ летів прямо на них, але пілот все ж таки зміг перед смертю врятувати сотні життів та відвести винищувач у бік від населеного пункту. В результаті він розбився за кілька кілометрів у лісосмузі. Шансів на порятунок він, на жаль, не мав.

Впав літак.Впав літак. Фото: armyinform.com.ua

Вже за 15 хвилин на місце катастрофи прибігли місцеві жителі. Вони змогли дістати тіло загиблого льотчика, викопали йому невелику яму і закопали, щоб захистити від бродячих тварин.

Після того, що сталося 28 лютого, Геннадію посмертно привласнили звання Героя України. Про смерть батька його старший син дізнався з новин, а чотирирічній дочці мати повідомила це акуратно, щоби не травмувати дитячу психіку.

Тіло свого чоловіка Ольга не могла отримати більше місяця. У землі без труни він лежав 40 днів, після чого його ексгумували та привезли до Миколаєва. Там провели процедуру судмедекспертизи.

Геннадій вважався одним із найкращих льотчиків у своєму підрозділі, де служив понад десять років. Його батько також працював у винищувальній авіації, зять військовослужбовець і навіть сестра "при погонах".

Геннадій зі своєю родиною та колегою.Геннадій зі своєю родиною та колегою. Фото: armyinform.com.ua

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах