Під Києвом ворог використав небезпечні фосфорні бомби

Під Києвом ворог використав заборонені фосфорні бомби.

Під Києвом ворог використав заборонені фосфорні бомби. Фото: ABC News

Події
23 березня 2022 16:52

У ніч на 22 березня у соцмережах з'явилася інформація, що під Києвом російські окупанти скинули фосфорні боєприпаси. Вони дуже небезпечні для людей і тому заборонені до використання поруч із мирними жителями.

Інформацію про використання таких боєприпасів розмістили ITV News. За їхньою інформацією, цей вид бомб побачили мешканці передмістя та столиці над північно-західною околицею Києва. Можливо, снаряд скинули на ділянці Гостомель-Ірпінь.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На знімках можна побачити, що фосфор входить у реакцію з киснем і горить у повітрі.

Під Києвом ворог використав небезпечні фосфорні бомби.Під Києвом ворог використав небезпечні фосфорні бомби. Фото: ITV News

Під Києвом ворог використав небезпечні фосфорні бомби.Під Києвом ворог використав небезпечні фосфорні бомби. Фото: ITV News

Зазначимо, що цей вид зброї не можна використовувати проти мирного населення і тому його застосування вважається злочином проти людяності. До того ж з 1977 року до Женевської конвенції 1949 року внесли додаткові протоколи, за якими заборонялося використовувати ці боєприпаси, якщо від цього можуть постраждати мирні громадяни.

Як діють фосфорні боєприпаси?

Запальний заряд боєприпасу горить за дуже високої температури - близько 800-900 градусів за Цельсієм. Реакція буде доти, доки фосфорний заряд не вигорить повністю або припинить контактувати з киснем.

Фосфорна бомба вибухає на висоті 200-250 метрів над землею і містить кілька тисяч кульок. Коли вони спалахують, то можуть спалити все в радіусі 150 метрів від епіцентру вибуху.

Особливо небезпечно перебувати у зоні поразки людям. Шкіра може обуглитися під одягом, але в відкритих ділянках з'являються важкі опіки. До того ж у жодному разі не можна вдихати білий дим від цих боєприпасів – він просто випалює верхні дихальні шляхи. Також фосфор всмоктується в кров та вражає печінку, нирки та кровоносну систему.

Форма таких боєприпасів буває різна: авіабомби, артилерійські снаряди, ракети, міни, ручні гранати.

Заступник голови Патрульної поліції Олексій Білошицький показав наслідки після застосування таких боєприпасів у Краматорську:

Що робити, якщо ви у зоні поразки?

В першу чергу потрібно якнайшвидше зняти одяг, до якого могли прилипнути частки білого фосфору, що горять. Оскільки він горить від контакту з киснем, потрібно перекрити його - занурити уражену шкіру у воду і видалити під водою частинки, що залишилися.

Потім слід промити рани розчином бікарбонату натрію та холодної води. Опіки накрийте вологими пов'язками, просоченими фізрозчином.

У жодному разі не вдихайте білий дим. З цієї ж причини в будинку варто щільно закрити вікна і не виходити надвір принаймні ще три години після вибуху.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах