У МОН розповіли, якою буде вступна кампанія 2023 року

У МОН розповіли, якою буде вступна кампанія 2023 року.

У МОН розповіли, якою буде вступна кампанія 2023 року. Фото ілюстративне: unsplash.com

Події
22 листопада 2022 23:25

Наступного року через повномасштабну війну РФ проти України провести Зовнішнє незалежне оцінювання не вийде, тож у Міністерстві освіти та науки продумують альтернативу для випускників.

Як заявив голова МОН Сергій Шкарлет, в умовах військового стану є безліч перепон, які не дозволять організувати та провести ЗНО належним чином. Замість традиційного оцінювання пропонують проведення удосконаленого Національного мультипредметного тесту (НМТ).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

З чого складатиметься НМТ?

НМТ буде укладено згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів. До нього будуть включені обов'язковий та додатковий блоки.

До обов'язкових дисциплін, які випускникам потрібно буде здати, належать:

  • Українська мова;
  • математика;
  • історія України;
  • іноземна мова (на вибір абітурієнта – англійська, французька, німецька чи іспанська).

Як це працює?

У визначений день учасники протягом 90 хвилин будуть виконувати завдання з української мови та математики. Потім у них буде коротка перерва, після чого вони знову мають за 90 хвилин вирішити завдання з історії України та іноземної мови.

Для інших предметів із додаткового блоку буде виділено окремий день. Тоді учасники зможуть скласти тест із фізики, хімії чи біології, але протягом 75 хвилин. Результат додаткового блоку зможе замінити оцінку з історії України чи іноземної мови.

Коли реєструватись?

Реєстрація для участі у НМТ запланована на квітень, а саме тестування пройде у червні-липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій.

При вступі до вишів цього року абітурієнти також можуть використати результати НМТ 2022 року, а також ЗНО 2020-2021 років. Але результати старіших тестувань вже будуть вважатися неактуальними і їх потрібно знову перездавати.

Варто зазначити, що рішення провести НМТ у 2023 році ще офіційно не ухвалили. У МОН заявили, що чекають на затвердження відповідного Закону депутатами Верховної Ради. Після того, як законопроект буде розглянутий парламентом, а проект Порядку прийому на навчання до вишів буде оприлюднений для громадських обговорень, українцям нададуть більше інформації про його проведення.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах