ТЦ "Печерський" реконструюватимуть попри на заборону Мінкульту

Торговий центр "Печерський" реконструюватимуть попри заборону Мінкульту.

Торговий центр "Печерський" реконструюватимуть попри заборону Мінкульту. Фото: comments.ua

Транспорт та інфраструктура
10 лютого 2022 12:15

Державне бюро розслідувань шукатиме законність рішення ДІАГ на реконструкцію торгового центру "Печерський". Оскільки будівля розташована в історичному ареалі Києва, Міністерство культури не давало дозволу на будь-які будівельні роботи тут. Проте, незважаючи на це, у грудні інспекція дозволила збудувати на місці торгового центру на вулиці Омельяновича-Павленка, 4, 18-поверхову висотку.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Печерський торговий центр закриють на реконструкцію. Згідно із проектом, тут "виросте" ще 14 поверхів. Це дуже не подобається киянам. Чотири роки тому торговий центр вдалося відстояти небайдужим мешканцям міста. Проте зараз торговий центр все ж таки закрили, оскільки всі документи, які нібито дозволяють реконструкцію будівлі, забудовники мають. Орендарі приміщень у ТЦ вже отримали повідомлення щодо припинення договорів.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

Замовник реконструкції – ТОВ "Картас траст компані", яка зареєстрована у 2011 році з розміром статутного капіталу 1 тисяча гривень. Його власником є сейшельська Genuine Group Ltd.

У червні "Картас Траст Компані" звернулося до Мінкульту з проханням розглянути та погодити проектну документацію з реконструкції будівлі. Тоді міністерство відмовило компанії. Так, компанія-забудовник заявила, що правових підстав для погодження реконструкції поки що немає, оскільки досі не затверджено історико-архітектурного плану Києва.

Як повідомили "Стопкору" в Міністерстві культури, після відмови видати документи, що дозволяють реконструкцію, забудовник до них більше не звертався і жодних погоджень на реконструкцію у них досі немає.

Торговий центр Торговий центр

Відмова Мінкульту не зупинила компанію, і вони продовжили шукати законні підстави для того, щоб реконструкцію торгового центру дозволили. Восени минулого року "Картас Траст Компані" звернувся за дозвільними документами до ДІАГу. Спочатку інспекція відмовилася видавати документи, але за два місяці, 30 грудня, в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва таки з'явився запис про дозвіл на будівництво.

Активісти звернулися до ДБР із заявою про те, що ДІАГ скасувала заборону на будівництво, незважаючи на те, що Міністерство культури не погодило його, різко змінивши цим і своє попереднє рішення.

Як виявилось, у справі будівництва на території торговельного центру "Печерський" у ДБР вже рік відкрито кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудове розслідування з'ясовує законність дій чиновників ДАСІ та ДІАГ щодо видачі дозвільних документів на реконструкцію Печерського торговельного центру.

Згідно з проектом, торговий центр "Печерський", який відкрили у 1983 році, реконструюють у 18-поверхову будівлю загальною площею 36,2 тисячі квадратних метрів, включаючи підземний паркінг на 150 машин. Проект розробила компанія "Мегаполіс Будінвест". На нижніх поверхах вони зберегли місця для торгівлі, але в верхніх будуть сервісні апартаменти.

Торговий центр Торговий центр

Раніше ми писали, що на будівництво торгового центру на Почайні дали всі дозвільні документи. ТРЦ планували збудувати на місці книжкового ринку "Петрівка". Його площа становитиме понад 350 тисяч квадратних метрів. Висота будівлі – три поверхи. Проектуватимуть ТРЦ приблизно півроку.

Проте пізніше стало відомо, що найбільший в Україні книжковий ринок "Петрівка" біля метро "Почайна" не буде знищено. Торгово-розважальний центр, який хотіли будувати на місці ринку, розміщуватиметься поруч із ним, але в іншому місці.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах