В Україні поетапно будуватимуть євроколію: з чого почнуть

В Україні поетапно будуватимуть євроколію: з чого почнуть.

В Україні поетапно будуватимуть євроколію: з чого почнуть. Фото: unsplash.com

Транспорт та інфраструктура
26 травня 2022 09:27

В Україні планують розпочати поетапне будівництво європейської колії, щоб поєднати українську залізницю з європейською. Почати планують із модернізації коротких відрізків залізничних колій на заході України.

Про такі плани уряд заявляв ще наприкінці 2020 року, коли Кабмін опублікував інвестиційний атлас України. Йдеться про перехід на ширину колії 1 435 міліметрів, яка поширена в Європі. У багатьох країнах колишнього СРСР, у тому числі в Україні, ширина колії становить 1 520 міліметрів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Глава "Укрзалізниці" Олександр Камишин в інтерв'ю "Медузі" прокоментував це рішення тим, що ця війна показала, "де насправді наші братися і куди нам треба рухатися". Він зазначив, що з Росією нас більше нічого не поєднує, тому Україна розвиватиме своє колійне господарство на вузькій колії. Це допоможе швидше інтегруватися до Європи.

Камишин пояснив, що різниця у ширині колії зараз заважає швидко доставляти вантажі та пасажирів. Проблема полягає в тому, що залізничникам доводиться переставляти вагони з однієї колії на іншу, а це триває час.

Перші дві потенційні ділянки, де збиралися побудувати євроколію, мали пролягати на ділянках Скнилів-Мостистка-держкордон (Львівська область) та Ковель-Ягодин-держкордон (Волинська область).

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, спочатку планують поєднати великі вузли та міста, після чого розширити мережу по всій країні. Зробити це одразу в масштабах країни нереально, оскільки інвестиції нині навряд чи знайдуться, зазначив екс-заступник міністра інфраструктури України з питань євроінтеграції Віктор Довгань агенції "Інтерфакс-Україна".

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах