Верховний суд остаточно заборонив будівництво на Поштовій площі

Верховний суд остаточно заборонив будівництво на Поштовій площі.

Верховний суд остаточно заборонив будівництво на Поштовій площі. Фото: UA.News

Транспорт та інфраструктура
30 липня 2022 19:24

Судові позови щодо забудови Поштової площі в Києві тривали багато років, але результат виявився позитивним для всіх захисників історичного центру столиці - будівництво торговельно-розважального центру біля річкового вокзалу тепер остаточно заборонено.

Нагадаємо, ця історія почалася ще 2013 року. Тоді ТОВ "Хенсфорд-Україна" отримало дозвіл від влади на будівництво на Поштовій площі підземного ТРЦ. Площу тоді врятувала несподівана знахідка – екскаватор натрапив на рештки вулиці часів Київської Русі (XI-XII століття). Археологи виявили у котловані на площі предмети побуту тисячолітньої давності, залишки житлових будинків, майстерень.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Заборона на будівельні роботи стала можливою завдяки численним акціям протесту, петиціям про порятунок куточку стародавнього Києва. У 2018 році Київрада ухвалила створити на місці розкопок на Поштовій площі музей. Проте містобудівні умови та обмеження, видані ТОВ "Хенсфорд-Україна", залишалися чинними. Почалися суди, які тривали багато років.

Як пише "КиївВлада" з посиланням на повідомлення голови правління ГО "Кияни об'єднуємося" Олександра Дядюка, апеляційні суди задовольнили позов колишнього народного депутата Наталії Новак щодо заборони будівництва на Поштовій площі торгового центру. Далі справа пішла до Верховного суду.

Хороша новина для всіх киян та гостей столиці, кому не байдужі історичні панорами старого Києва, сталася 27 липня. Цього дня Верховний суд України своєю ухвалою підтвердив правомірність рішень, які виносили суди першої та другої інстанцій із забудови Поштової площі. Тепер збудувати торговельно-розважальний центр на Поштовій площі буде неможливо.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах