Як працює громадський транспорт у Києві під час повітряної тривоги

Як працює громадський транспорт у Києві під час повітряної тривоги.

Як працює громадський транспорт у Києві під час повітряної тривоги. Фото: Vgorode

Транспорт та інфраструктура
03 серпня 2022 08:46

З 1 серпня у Києві запровадили нове правило для роботи громадського транспорту під час оголошення повітряної тривоги у місті. Відомо, що у разі виникнення небезпеки водії мають зупиняти автобуси та інший транспорт та чекати відбою тривоги. А що ж в такому випадку робити пасажирам? 

Кияни по-різному реагують на заборону руху громадського транспорту під час повітряної тривоги. Дехто вважає, що так буде дійсно безпечніше, адже не варто нехтувати сигналами і за можливості ховатися в укриття. Інші ж дотримуються думки, що такі дії є небезпечними, адже велика кількість людей буде збиратися в одному місці, а отже жертв у разі ракетної атаки буде багато.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У додатку "Київ Цифровий" опублікували більш чітке пояснення для пасажирів, як діяти, коли транспорт зупиняється, щоб перечекати тривогу. 

Так, після зупинки наземного громадського транспорту на час повітряної тривоги, пасажири мають пройти до найближчого укриття і бути там до відбою. Увесь цей час автобус, трамвай чи тролейбус стоятиме на місці. Після завершення тривоги усі пасажири зможуть повернутися на місце і поїхати далі. При цьому повторно сплачувати проїзд не потрібно. Водій має чекати всіх пасажирів 10 хвилин після відбою, проте дехто цього правила не дотримується. Якщо ви з якоїсь причини не встигли повернутися до транспорту, ви зможете безкоштовно поїхати на наступному, зачекавши його на зупинці. Контролерам було повідомлено про нововведення, тож вони не будуть вимагати повторної оплати проїзду.

У метро під час повітряної тривоги працюють звичні правила. На час її дії рух потягів наземними ділянками зупиняється, а станції працюють як укриття.

Власникам автомобілів також радять не нехтувати сигналами повітряної тривоги. Вони можуть залишити авто за правилами дорожнього руху та прослідкувати до найближчого укриття. Повідомляється, що інспектори на муніципальних паркінгах не мають право штрафувати киян за несплачену парковку, якщо авто стояло там під час повітряної тривоги.

Як відреагували на нові правила мешканці міста?

Як розповіли водії столичного транспорту журналістам ТСН, під час повітряної тривоги вони, як і потрібно, зупиняються та пропонують пасажирам пройти в укриття. Говорять, що більшість людей спокійно на це реагує та залишає салон транспорту. Однак є і ті, хто реагує емоційно, заявляючи, що люди швидше за все не будуть йти в укриття, а чекатимуть відбою на зупинці, створюючи скупчення, що може навпаки призвести до великої кількості жертв у разі атаки. 

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, чи буде тепер зупинятися Київська кільцева електричка під час тривоги.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах