Укриття у школах України не захищають від ракетних ударів - експерти

Укриття у школах України не захищають від ракетних ударів – експерти.

Укриття у школах України не захищають від ракетних ударів – експерти. Фото: Слово та справа

Транспорт та інфраструктура
04 серпня 2022 20:42

Використання укриттів у середніх навчальних закладах України не є ефективним і від удару ракетами не захистить. Такого висновку дійшли експерти з міського планування. Пропонується до програми облаштування укриттів внести зміни.

Жодне укриття, побудоване за нормами 1960-х років, не захистить від обстрілу сучасними ракетами. Про це заявив експерт з державного управління та міського планування, голова ГО "Містобудівна платформа Ренесанс" Віктор Гліба.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з повідомленням експерта, відомі випадки загибелі людей, які ховалися у сховищах, рекомендованих ДСНС, таких як підвали загальноосвітніх шкіл, технікумів та вишів. Закладені ДСНС вимоги до укриттів в освітніх установах не відповідають санітарно-технічним та протипожежним вимогам щодо безпеки населення.

Цегляні стіни 2-2,5 метра завтовшки, а також цілісні залізобетонні конструкції (блоки, панелі) товщиною 56 см не можуть захистити від прямого влучення снарядів. Також малоефективні і використання шару ґрунту 67-78 см завтовшки (мішки із землею або піском), укладені впоперек конструкції.

Експерти пропонують обладнати укриття двома виходами назовні та евакуаційним тунелем, покращити вентиляцію, збільшити висоту приміщень у укриттях, забезпечити укриття системами автономного електропостачання, системами шлюзування та герметизації.

Нагадаємо, зараз майже 70% навчальних закладів у Києві мають укриття, які ремонтуються відповідно до всіх вимог. Школи, в яких укриття не може вмістити всіх учнів з учителями, можуть перейти на двозмінне навчання.

Майже 70 відсотків батьків столичних школярів обрали для своїх дітей очну форму навчання з 1 вересня. Нині таке опитування продовжується у навчальних закладах.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах