Як виглядає життя переселенців у модульних будиночках на Київщині - фото

Як виглядає життя переселенців у модульних будиночках на Київщині – фото.

Як виглядає життя переселенців у модульних будиночках на Київщині – фото. Фото: Ірина Бєліх

Транспорт та інфраструктура
14 грудня 2022 22:45

Тисячі людей живуть у Київській області в маленьких модульних будиночках, які швидко остигають на морозі через електрику, що постійно відключається. Більшості жителів тут їхати нікуди.

Київська область, в яку вторглися російські війська на початку повномасштабної війни, сильно постраждала від бойових дій. Найсильніші руйнації були в Ірпені, Бучі, Гостомелі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними Голови КОВА Олексія Кулеби, в області зараз проживає близько ста тисяч тимчасово переміщених осіб – це лише ті, хто пройшов офіційну реєстрацію та отримує соціальну допомогу.

Для проживання людей, які втратили своє житло, на Київщині відкрито 10 зон із модульними містечками. Загалом в області в них проживає понад 2800 осіб.

Ці містечка знаходяться в Ірпені, Макарові, Бородянці, Бучі, та ін, пише "Хмарочос". У модульні будиночки переселили і мешканців "Залізного містечка", про життя людей в залізничних вагонах Vgorode вже писав.

Більшість модульних будинків надав Україні польський уряд. В Україну приїжджали одразу готові для проживання модулі, а також меблі для них та побутова техніка. Лише іграшки для дітей, ковдри та інші дрібниці докуповувалися представниками місцевої влади в Україні та волонтерами.

У модульних містечках живуть як люди, що втратили житло, з Київської області, так і ТПО зі східних регіонів країни. Більшість переселенців - це пенсіонери та сім'ї з дітьми, інваліди, але молодь у них живе теж.

Людей заселили в модульні будинки за договором на рік, що буде, коли термін договору закінчиться, вони не знають, бо багатьом нема куди повертатися. Також на рік надала Україні ці будинки Польща, втім, зараз тривають переговори щодо продовження цього терміну.

Влітку та восени проживання в таких будиночках було більш-менш комфортним, але із зимовими холодами, які прийшли з одночасним відключенням електрики, стало набагато складніше. Справа в тому, що в модульних будинках від електрики працює все - і опалення, і приготування їжі, і нагрівання води. Вже за кілька годин після відключення світла температура в будиночках падає до +12 градусів.

Готувати їжу неможливо, а користування газом у таких будиночках заборонено через норми безпеки. Двічі на день мешканцям привозять їжу від міськради.

Окрім холоду, іншими проблемами виступають висока вологість та конденсат від перепаду температур – у будиночків немає повноцінного фундаменту. На стінах утворюється грибок.

Окрім безкоштовної їжі, місцеві мешканці також безкоштовно користуються комунальними послугами.

Фото: Ірина БєліхФото: Ірина Бєліх

Фото: Ірина БєліхФото: Ірина Бєліх
Фото: Ірина БєліхФото: Ірина Бєліх
Фото: Ірина БєліхФото: Ірина Бєліх

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах