Стало відомо, чому у Києві не будують віденські зупинки для міського транспорту

Віденська зупинка в Одесі.

Віденська зупинка в Одесі. Фото: odessa-life.od.ua

Транспорт та інфраструктура
19 жовтня 2023 18:45

У Європі популярні так звані віденські зупинки, зручні місця посадки у міський транспорт. На жаль, з'ясувалося, що у Києві їх будувати не планують.

Віденськими зупинками або зупинками віденського типу називають зупинки транспорту, покриття яких підняте над рівнем проїжджої частини. Завдяки цьому на таких зупинках ніколи немає калюж, вода стікає навіть під час злив. Ще один плюс таких зупинок – з них набагато легше сідати у транспорт людям з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації

Такий тип зупинок є популярним у країнах Євросоюзу, з'явилися вони вже і в Україні – у Львові, Одесі та Вінниці. Були звернення громадян щодо облаштування віденських зупинок у Києві на вулиці Кирилівській, де відбувалася реконструкція. Кияни хотіли облаштувати такі зупинки на ділянці поряд з вулицею Вікентія Хвойки.

Виявилося, що облаштування таких зупинок у цьому місці неможливо, тому що на цій ділянці не збудовано дощову каналізацію. Воді нема куди стікати, тому створення таких зупинок неможливе, пишуть у "Великому Києві".

У КМДА повідомляють, що зводити такі зупинки в Києві не планується. Ось що розповів в.о. директора Департаменту транспортної інфраструктури Валентин Кульбако: “З метою забезпечення належного рівня безпеки дорожнього руху як автотранспорту, так і пасажирів зупинки віденського типу доцільно влаштовувати на трамвайних лініях, відокремлених від проїзної частини, у тому числі при капітальному ремонті або реконструкції інфраструктури міського пасажирського транспорту. Враховуючи вищевикладене, наразі питання облаштування таких зупинок все ще вивчається разом із підлеглими комунальними підприємствами”.

Поки що в інших містах світу такі зупинки масово будуються, у Києві лише роками вивчають питання їхнього облаштування.

Нагадаємо, у травні цього року Vgorode писав, що на Пріорці розібрали унікальну модерністську зупинку транспорту, єдину такого типу у столиці.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах