Як отримати компенсацію за знищене під час війни авто: ІНСТРУКЦІЯ

Поліція Києва

Поліція Києва

Транспорт та інфраструктура
13 лютого 2023 16:20

Окупанти не перестають регулярно обстрілювати територію України. Внаслідок цих варварських атак страждають не лише люди, а й їхнє майно.

Рано чи пізно кожен автовласник починає замислюватися над тим, як йому отримати компенсацію за пошкоджений або знищений під час військових дій автомобіль.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У разі пошкодження вашого транспортного засобу фахівці рекомендують брати ситуацію в свої руки та ні на кого не сподіватися.

Vgorode вирішив скласти для читачів інструкцію, якою необхідно керуватися у випадку, якщо ваше авто було пошкоджено під час війни.

Що робити, якщо ваша машина постраждала під час бойових дій

  • напишіть заяву про пошкодження або знищення автомобіля. У вільній формі опишіть все, що сталося, вкажіть точну адресу, за якою знаходиться ваш автомобіль, і час. Важливо: намагайтеся якомога детальніше описати ситуацію та всі деталі.
  • зробіть фотографії пошкодженого або знищеного автомобіля. Якісно сфотографуйте авто з усіх боків. Намагайтеся, щоб у камеру потрапили довколишні будинки або виразні будівлі, до яких ви зможете згодом "прив'язатися".
  • зробіть ксерокопії свідоцтва про реєстрацію автомобіля та додайте їх до заяви.
  • потім подайте заяву з прикріпленими фото та ксерокопіями до відділення поліції. Ваше головне завдання – щоб заяву прийняли та зареєстрували. Важливо: якщо у відділення поліції ви потрапити не можете, то надсилайте заяву листом із повідомленням про його доставку. Усі чеки про надіслані листи зберігайте. У конверт вкладайте всі фотографії, саму заяву та ксерокопії. Можна додати USB-накопичувач або диск із відеофіксацією пошкоджень авто.
  • далі поліцейські повинні виїхати на місце події та зафіксувати факт пошкодження/знищення вашого авто.
  • після того, як поліція відкриє провадження про знищення або пошкодження авто, ви можете починати звертатися до своєї страхової компанії, яка зобов'язана відшкодувати вам збитки. Важливо: єдиний варіант, коли страхова вам може не виплатити гроші - це якщо в самому договорі прописано пункт про війну.

Крім цього фахівці радять після фіксації поліцією пошкоджень обов'язково отримати акт про завдану шкоду та акт про оцінну вартість авто. Це все стане вам у нагоді, щоб у разі потреби подати позов до суду на державу та затребувати компенсацію.

Варто розуміти, що під час війни розраховувати на отримання компенсації не варто, адже це не є пріоритетним завданням. Однак згодом усі автовласники, які втратили свої машини або зіткнулися з їх пошкодженням, маю отримати компенсацію.

Також поки що не ясно, як компенсуватимуть вартість знищених авто, які не були застраховані але ВР однозначно буде працювати над вирішенням цього питання.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв про те, що в Києві помітили автовоз, який перевозив три автомобілі марки BMW, кожен з яких є рідкісною колекційною моделлю.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах