В Україні підрахували, що новорічний стіл на сім'ю коштуватиме 2655 гривень

В Україні підрахували, що новорічний стіл на сім'ю коштуватиме 2655 гривень.

В Україні підрахували, що новорічний стіл на сім'ю коштуватиме 2655 гривень. фото politeka.net

Дозвілля та їжа
15 грудня 2022 21:08

В результаті проведеного дослідження обчислено середню вартість новорічного столу в Україні. Розрахунками займався Інститут аграрної економіки.

Співробітники Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" скористалися даними Мінфіну, який, у свою чергу, відстежує ціни на їжу в супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus. Досліджувалися ціни на 8 грудня 2022 року.

Головний висновок із дослідження – ціна класичного новорічного столу для сім'ї із 4 осіб становитиме цього року 2655 гривень. Це на 43,9% дорожче, ніж торік.

У традиційне новорічне меню увійшли салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.

Наведено у дослідженні  конкретні ціни на страви. Так, 3 кг салату "Олів'є" коштуватимуть українцям 281 грн. - це на 41,9% вище, ніж торік. Найсильніше, в 2 рази і більше, зросла ціна на наступні складові салату: яйця, солоні огірки, морква та цибуля. А подешевшала тільки картопля - вона коштує на 9,1% дешевше, ніж минулого грудня.

А ось салат "Оселедець під шубою" обійдеться дешевше, ніж "Олів'є" – 134 грн за 1,5 кг. Подорожчав за рік він незначно – лише на 2,5%.

Вдвічі зросли в українців витрати на м'ясні продукти, а овочі подорожчали не так сильно – на 37,5%.

Фрукти на сім'ю на Новий рік коштуватимуть 168,92 грн, це зростання ціни на 59,7%. А пляшка вітчизняного ігристого вина "Артемівське" (0,75 л) коштуватиме 140 грн. Безалкогольні напої на Новий рік недорогі - 104,11 грн за 2 л соку "Садочок", 1,5 л води "Моршинська" та 2 л води "Живчик".

У ціну середнього новорічного столу не включені червона риба та ікра. Бажаючі їх купити мають до 2655 грн. додати ще 525 грн. У цю ціну увійде баночка червоної ікри (120 г) та 200 г червоної риби.

Сильне зростання вартості новорічного столу вчені пов'язують з війною і тими збитками, які вона завдає економіці.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України перевіряв цієї осені причини сильного подорожчання курячих яєць.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах