Успенський піст 2023: що можна їсти та що заборонено робити

Успенський піст 2023: що можна їсти та що заборонено робити -

Успенський піст 2023: що можна їсти та що заборонено робити - фото: Getty Images

Дозвілля та їжа
13 серпня 2023 15:36

З 14 по 27 серпня християни відзначать свято Успіння Пресвятої Богородиці 2023, присвячене смерті Богоматері. Для підготовки до торжества християни мають тілесно та духовно очиститися через тривалий Успенський піст. 

Vgorode розповість про те, як виник піст, як до нього підготуватися та що можна їсти вірянам протягом наступних двох тижнів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Історія

Згідно з церковними переказами, Діва Марія все своє життя дотримувалася суворої помірності в стравах, але за три дні до свого успіння взагалі припинила вживати їжу, пила лише воду. Тому віряни покладають на себе обмеження, наслідуючи приклад Богородиці.

Під час Успенського посту також святкують два важливі церковні свята. Перший день посту — це також Медовий спас або Маковія (віряни традиційно називають його Походженням Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього). До храмів несуть мед, мак, польові квіти і трави на освячення, а також виносять на вулиці хрест, щоб захиститися від хвороб. Яблучний спас припадає на 19 серпня, і цього дня традиційно освячують яблука.

Заговини

Перед постом християни відзначають заговини - день підготовки до посту, коли ще немає харчових та духовних обмежень. 

На заговіння ще можна їсти яйця, молочні продукти та м'ясо, але рекомендується скоротити їхню кількість, щоб звикнути до рослинної їжі. Наприклад, два з трьох прийомів їжі можна зробити пісними. У цей день слід відвідати богослужіння в церкві або помолитися вдома.

Ось що не можна робити на заговини: конфліктувати, сваритися, лаятись; мати подружню близькість; піддаватися шкідливим звичкам; грішити, заздрити, мститися іншим.

Наші пращури у цей день багато й смачно їли, а також відкладали роботу. За давньою традицією, шматочок м'яса та миску молока ставили в домі для домовика, щоб він теж заговлявся.

Харчування

За суворістю Успенський піст можна порівняти лише в Великим постом, тому що віряни повинні повністю утримуватися від їжі тваринного походження, молочних продуктів, риби й морепродуктів.

У понеділок, середу та п'ятницю можна їсти рослинні страви без олії та теплової обробки, а у вівторок та четвер дозволяється гаряча (термічно оброблена) їжа. На вихідних, окрім гарячої їжі, також допускається вино, а в Преображення Господнє, 19 серпня, можна їсти рибу.

Успенський піст можна не тримати людям з хронічними хворобами, військовим, вагітним і жінкам, що годують, дітям і всім, кому піст може нашкодити.

Що не можна робити

В цей піст бажано робити маленькі добрі справи: допомогти сусідам, відвідати хворих або сиріт, підтримати нужденних, нагодувати бездомних тварин. Слід примиритися із тими, з ким трапилася сварка чи непорозуміння. Загалом на час посту варто проявляти милосердя і поблажливість.

Крім харчових обмежень під час посту також забороняється веселитися та влаштовувати гуляння, грішити, святкувати весілля. Так, церквою на час посту забороняються різні розгульні веселощі, пияцтво. Не можна лаятися, лихословити й ображати людей.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах