Страсна п'ятниця 2022: що можна, що не можна робити у цей день і як харчуватися

Страсна п'ятниця. Фото: Today.ua

Страсна п'ятниця. Фото: Today.ua

Події
22 квiтня 2022 14:05

Страсна, або Велика п'ятниця – крайня п'ятниця перед Великоднем. Це п'ятниця останнього пристрасного тижня Великого посту. У неї немає фіксованої дати, так само як і у самого свята Великодня. У 2022 році Страсна п'ятниця припадає на 22 квітня.

У віруючих це день покаяння та молитви, день спогадів про розп'яття Христа та його поховання. Ця п'ятниця вважається найжалобнішим і найсуворішим днем усього посту. Переказ свідчить, що саме цього дня розіп'яли Ісуса Христа на хресті, після чого він воскрес.

П'ятницю називають "пристрасною" від вираження "Страсті Христові". Євангеліє свідчить, що цього дня Ісуса засудили до страти. Він здійснив хресний шлях на Голгофу, де й зазнав мученицької смерті. Його розіп'яли на хресті. Розп'яття вважалося ганебною карою - так на той час карали розбійників, убивць, бунтівників та злочинних рабів. Вони відчували не тільки нестерпний біль у всіх частинах тіла, але й жахливу спрагу.

У Страсну п'ятницю можна помолитися на богослужінні або поза ним. Вважається, що в цей день можна пекти паски. Більше того, є повір'я, що приготовані паски саме цієї п'ятниці не зіпсуються, не покриються цвіллю і володітимуть цілющою силою. А ось яйця краще пофарбувати раніше, у Чистий четвер. Якщо не встигаєте це зробити у четвер, то у п'ятницю фарбувати яйця краще до початку вечірньої служби.

У Страсну п'ятницю віруючі утримуються від:

  • Прийом будь-якої їжі до винесення Плащаниці під час вечірньої служби в церкві. Після неї можна вжити лише хліб та воду;
  • розпивання алкогольних напоїв;
  • Веселі;
  • Домашньої роботи (прання, приготування, шиття);
  • Роботи землі;
  • Стрижки та косметичних процедур;
  • Ворожінь, магічних ритуалів та обрядів;
  • Дотику до гострих металевих предметів.

Докладніше про те, що можна їсти цього дня, можна дізнатися у календарі харчування на сьомий тиждень.

Прикмети Страсної п'ятниці

  • Предки сучасного людства вважали, що 12 запалених свічок з богослужіння, розставлених у домі, принесуть благополуччя та удачу наступного року;
  • За давнім повір'ям у цей день не можна начхати. Адже всі святі відвернуться від того, хто це зробить;
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде ясна, то буде хороший урожай. Якщо нічне небо буде хмарним - урожай буде поганим.
  • Якщо в Страсну п'ятницю розпочати прання і розвісити білизну, то на ньому з'являться сліди крові.

Раніше ми писали про те, в які дні прийнято пекти паски.

Раніше Vgorode писав, що додаткових вихідних після Великодня, а також на початку травня не буде через воєнний стан. Понеділок, 25 квітня, буде звичайним робочим днем, як і 2 та 9 травня.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах