У МОЗ розвіяли чергові міфи про вакцинацію

У МОЗ України розвіяли чергові міфи про вакцинацію.

У МОЗ України розвіяли чергові міфи про вакцинацію. Фото: Vgorode

Події
12 лютого 2022 12:57

У черговому дайджесті спростування медичних міфів "Чистий мозок" МОЗ опублікувало ще п'ять фейків, які вже активно обговорюються в інтернеті.

Особливо багато непідтвердженої інформації можна знайти у соцмережах. Деякі антинаукові твердження заперечують у Міністерстві охорони здоров'я.

Попередні викриття можна почитати тут.

1. Штамом "Омікрон" переважно заражаються тричі вакциновані люди

У соцмережах активно розповсюджують відео, на якому професор Ганна Тереза Паламара, директор департаменту інфекційних захворювань італійського Національного інституту здоров'я в ефірі телеканалу TG5, нібито визнає, що штам "Омікрон" в Італії вражає переважно тричі вакцинованих людей.

Насправді, її цитата була вирвана з контексту. Паламара заявила, що важких форм захворювання Covid-19 поменшало, оскільки в Італії на нього хворіють в основному вакциновані люди. За її словами, саме вакцинація допомагає уникати тяжкого перебігу хвороби. Проте користувачі соцмереж вирізали її слова з оригінального відеоролика, щоб довести так звану неефективність та небезпеку вакцин від коронавірусу.

Більше інформації за посиланням.

2. мРНК-вакцини від "ковіду" завдають непоправної шкоди здоров'ю дітей

Користувачі соцмереж пишуть про небезпеку вакцинації дітей, а як аргументи використовують фрази, що мРНК-вакцини "завдають непоправної шкоди організму дитини", "змінюють генетичний код дитини" та "викликають ураження мозкової тканини, нервової системи, серцевого м'яза, судинної та репродуктивної систем. ". При цьому спираються на заяви американського біохіміка Роберта Мелоуна.

У ВООЗ навпаки повідомили, що всі схвалені вакцини є безпечними і ефективними для зниження захворюваності серед дітей і підлітків. Також у організації охорони здоров'я закликають країни враховувати переваги імунізації дітей та підлітків під час розробки програм вакцинації від коронавірусу.

Більше інформації за посиланням.

3. У Китаї підліток помер одразу після третьої дози Sinovac

В інтернеті з'явилася інформація, що у Китаї підліток отримав третю дозу препарату Coronavac, після чого нібито помер за кілька хвилин. Як доказ використовують відео, на якому видно, як людині, що лежить на підлозі, намагаються надати медичну допомогу.

Насправді ж кадри з відео зафіксували момент смерті людини під час тренування. За попередніми даними, його серце не витримало фізичного навантаження.

Більше інформації за посиланням.

4. Бельгійський біолог розкриває технологію "піару пландемій".

У мережі люди пишуть, що пандемія була вигадана і як доказ наводять уривок лекції провідного бельгійського біолога Марка ван Ранста Chatham House. На кадрах він нібито пояснює, як обдурили все населення Бельгії під час свинячого грипу, як людям вселяли страх, публікували непідтверджені показники смертності та маніпулювали через ЗМІ.

Насправді ж Ван Ранст розповідав, як йому вдалося впоратися з комунікаційною кризою під час спалаху свинячого грипу у 2009 році. На відео він, навпаки, розповідає, наскільки важливо вести спокійну комунікацію з чіткими поясненнями, щоб зайвий раз не змушувати населення нервувати.

Більше інформації за посиланням.

5. В ЄС через побічні ефекти вакцини загинули десятки тисяч людей

В інтернеті поширюється відеозвернення хорватського депутата Європарламенту Мислава Колакушича до президента Франції Еммануеля Макрона. Депутат нібито стверджує, що десятки тисяч громадян померли через побічні ефекти вакцини від коронавірусу, а обов'язкове щеплення він нібито називає смертною карою для громадян ЄС. Колакушич посилається на інформацію Європейської організації охорони здоров'я (ЄОЗ).

У ЄОЗ заявили, що твердження про "десятки тисяч жертв вакцинації" є фейком і базуються на неправильній інтерпретації відомостей європейської бази даних EudraVigilance, які не доводять причинно-спадкового зв'язку між прийомом медпрепаратів та несприятливою подією після нього.

Більше інформації за посиланням.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах