Як в Україні працюватиме мобільний зв'язок та інтернет у разі військової ескалації

Як в Україні працюватиме зв'язок та інтернет у разі військової ескалації. | Фото: epravda.com.ua

Як в Україні працюватиме зв'язок та інтернет у разі військової ескалації. | Фото: epravda.com.ua

Події
23 лютого 2022 15:20

Мобільний зв'язок в Україні працюватиме навіть у разі повномасштабних військових дій, диверсій та кібератак з боку РФ, стверджують мобільні оператори.

Про те, як вона працюватиме у ході воєнних дій, розповідає AIN.UA.

"Київстар", "Vodafone Україна" та lifecell є найбільшими мобільними операторами України. Вони запевнили, що розуміють хвилювання мільйонів українців, проте не варто панікувати. Компанії неодноразово стикалися з труднощами, але їм вдавалося працювати за різних обставин. Наразі вони працюють над тим, щоб забезпечувати зв'язок в умовах ескалації. Навіть коли можуть бути збої у подачі електрики.

У "Київстарі" заспокоїли тим, що сучасні мережі, розташовані по всій країні, можуть змінювати маршрутизацію трафіку через транзитні вузли. Завдяки цьому зв'язок буде навіть якщо пошкоджена частина мережі.

Хорошими новинами порадували у компанії "Vodafone Україна". Цей оператор має досвід роботи в умовах пандемії, локдауну, нестабільного електропостачання та інших кризових випадках. Інфраструктура побудована в такий спосіб, що може забезпечувати резервні лінії зв'язку.

Компанія lifecell працює за подібними принципами. Вона здатна достатньо часу підтримувати працездатність обладнання навіть в умовах збудження енергоживлення за допомогою дизель-генераторів.

Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок за рахунок резервних маршрутів навіть при перебоях у живленні та пошкодженні кабелів.

Щодо можливих кібератак, то до них оператори активно готуються.

Щодо фіксованого зв'язку (міських номерів) та кабельного інтернету в "Укртелекомі" кажуть, що у надзвичайних ситуаціях вони більш захищені за мобільні мережі. Щоб перервати їх, потрібно фізично пошкодити кабель. А ось радіозв'язок можуть глушити спецзасобами.

У багатьох містах телефонні кабелі та кабелі оптичного інтернету знаходяться під землею, а вдома вони заведені через підвали. Пошкодити таке обладнання складніше за мобільну вежу.

Однак якщо інтернет-провайдер завів кабелі до будинку через дах, пошкодити його стане набагато простіше. Крім того, в селах у операторів оптичні лінії зв'язку часто йдуть підвісами електроопорів.

У компанії "Датагруп", що володіє провайдером Volia і оператором магістральної мережі, теж кажуть, що готуються до різних сценаріїв. У компанії за підтримки уповноважених держорганів розробляють плани безперервності постачання послуг.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що 22 лютого Верховна Рада України внесла проект ухвали про оголошення військового стану на території Донецької та Луганської областей, про закриття кордонів з Росією та Республікою Білорусь, а також про припинення транспортного сполучення з РФ.

Раніше Vgorode повідомляв, що Міністерство закордонних справ України радить українцям негайно виїхати з території Російської Федерації.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах